Planul de administraţie al Aeroportului pune opoziţia pe jar: PNL cere revocarea CA-ului, PMP vrea dezbatere publică

0
861

Grupul consilierilior judeţeni PNL a anunţat va depune la CJ un proiect de revocare al intregului Consiliu de Administrație al Aeroportului Iași, motivat de o posibilă încălcare legea atât prin măsura suspendării fostului director, cât și prin nerespectarea procedurilor legale de aprobare a planului de administrare.

“Am asteptat cu foarte mare interes planul de administrare al noului Consiliu de Administratie  al Aeroportului. Dupa o lunga aşteptare, în care am asistat la demontarea echipei de manageri care a facut performanta la aeroport în paralel cu politizarea, mai bine zis, pesedizarea conducerii aeroportului, abia la sfarsitul lunii august a fost propus autoritatii tutelare noul plan de administrare. Noul plan de administrare  pe care l-am primit la CJ este un document incoerent, care nu reflecta nicio viziune clara de dezvoltare și are în continutul sau o serie de date inconsistente. Planul de administrare nu prevede actiunile și resursele necesare atingerii obiectivelor stabilite, asa cum este stabilit prin lege”, a declarat Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor judeţeni PNL.

Liberalii au criticat şi planul de investiţii, care nu oferă date clare despre viziunea actualei conduceri a Aeroportului Iaşi. “Extinderea platformei de parcare pentru avioane presupune extinderea de la 9 avioane la 14 .Asta o stiam și noi, proiectul exista în sertarul dlui Popa. În schimb nu intelegem cum de aceasta extindere este estimata în mod cu totul surprinzator și nerealist la 15 milioane de euro, cand pista noua de 2,4 km a costat 20 milioane de Euro. Au prognozat realizarea lucrarii pana la 1 noiembrie 2019. Aceasta platforma trebuia sa fie gata la 1 ianuarie 2019.  Concluzia este ca nu au în acest moment o solutie de finantare pentru aceasta investitie. Turnul de control, care apare și în scrisoarea de asteptari va fi facut pe partea de est sau pe partea de vest, nu se spune clar unde va fi amplasat acest turn, dar estimeaza ca va costa 3 milioane de Euro, fara a specifica de unde a luat și aceasta suma.  Nu se specifica nici care este termenul estimativ de finalizare și cat dureaza lucrarea. În ce priveste extinderea terminalului, ne scriu ca vor face o analiza. În urma analizei vor face terminalul pe Est sau pe Vest. Va aduceti aminte cand Maricel Popa sustinea ca nu are niciun document privind extinderea terminva dezvoltarea terminalelor pe zona de vest. L-am prins pe presedintele CJ cu minciunica”, a mai spus Romeo Vatră.

PMP solicită dezbatere publică

Printr-un comunicat de presă, PMP a solicitat preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, să dea dovadă de responsabilitate administrativă şi să pună în dezbatere publică planul de administrare al Aeroportului Internaţional Iaşi, aşa cum menţionează Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Conducerea partidului, prin vocea liderului consilierilor judeţeni, Alin Aivănoaei, propune ca dezbaterea să aibă loc în cel mai scurt timp posibil iar la eveniment să fie invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor locale, experţi din domeniu, societatea civilă şi mediul de afaceri. „Discutăm despre principalul motor de dezvoltare al Iaşului. În actualul context economic, nu cred că judeţul Iaşi îşi permite să adopte un plan care nu evidenţiază performanţa în management.  Actualului plan îi lipseşte viziunea managerială şi curajul în asumarea responsabilităţilor cu privire la obiectivele de investiţii. Aşteptările noastre, dar mai ales ale ieşenilor sunt foarte mari atunci când discutăm despre dezvoltarea aeroportului. Indiscutabil, aeroportul ieşean rămâne cel mai important obiectiv care contribuie la dezvoltarea industriilor locale, generatoare de taxe şi impozite, dar mai ales de crearea locurilor de muncă pentru ieşeni”, a explicat consilierul judeţean Alin Aivănoaei.

Totodată, preşedintele PMP Iaşi, deputatul Petru Movilă anunţă că în această săptămână va depune un proiect de lege pentru modificarea prevederilor legii privind guvernarea corporativă. “În legislaţie se prevede un termen de 90 de zile pentru depunerea planului de administrare de către noul consiliu de administraţie, însă fără nicio sancţiune în caz contrar. Ce s-a întâmplat la Iaşi arată clar că legea trebuie îmbunătăţită, întrucât a permis CA-ului de la aeroport să amâne redactarea acestui plan timp de mai bine de jumătate de an. Proiectul de lege va conţine prevederea faptului că în cazul nedepunerii planului de administrare în termenii stipulaţi, consiliul de administraţie se va dizolva automat”, a declarat deputatul Petru Movilă.