Peste jumătate dintre refugiaţi şi migranţi au suferit de tulburări mentale din cauza pandemiei de COVID-19, relevă un studiu OMS

0
786

Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi dat publicităţii vineri, peste jumătate din totalul refugiaţilor şi al migranţilor au suferit de “depresie, anxietate şi singurătate” din cauza pandemiei de COVID-19.

În plus, scrie CNN, unul din cinci refugiaţi şi migranţi a crescut cantitatea de drog şi alcool consumate. Sondajul OMS, inclus într-un raport intitulat Apart Together (Despărţiţi Împreună), a fost realizat de OMS şi un consorţiu de cercetare condus de Universitatea din Ghent şi de Universitatea din Copenhaga. Sondajul a intervievat 30.000 de migranţi şi refugiaţi din aproape toate statele membre ale OMS.

Refugiaţii şi migranţii au raportat că s-au supus măsurilor de prevenire a infectării cu coronavirus, cum sunt spălatul pe mâini şi purtatul măştii. Cu toate acestea, 20% dintre intervievaţi au declarat că s-au putut conforma măsurilor de izolare la domiciliu, iar 15% au declarat că nu au putut evita transportul public.

Potrivit rezultatelor sondajului, 12% dintre cei intervievaţi au raportat simptome similare COVID-19, iar dintre cei care au declarat că nu au putut accesa un serviciu medical în cazul în care au avut simptome 35% au declarat că nu au avut bani pentru a plăti serviciul de sănătate, iar 22% au declarat că nu au apelat la serviciile medicale de teama deportării.

“Accesul la serviciile medicale nu trebuie legat de statutul legal”, a subliniat preşedintele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Facem apel la toate ţările să elimine toate barierele financiare şi de altă natură din calea accesului la asistenţă medicală a migranţilor. Sănătate pentru toţi înseamnă toţi, inclusiv migranţi”, a mai spus oficialul OMS.