Parlamentul European îi invită pe jurnaliști să se înscrie în cursa pentru Premiul Daphne Caruana Galizia

0
594
Ceremony for the naming of the Press Room after late Maltese journalist Daphne CARUANA GALIZIA

Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism și site-ul aferent.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, citat de CaleaEuropeană.ropremiul va recompensa anual jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.

Cine poate candida?

Pot candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entități mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Cine va alege câștigătorul?

Câștigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state membre ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene de jurnalism.

Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.

În 2021, ceremonia de decernare a premiului va avea loc joi, 14 octombrie, la sediul Parlamentului European.

Premiul și suma aferentă de 20.000 de euro demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigație și importanța unei prese libere.

Într-o rezoluție adoptată în mai 2018, eurodeputații au cerut țărilor Uniunii să pună la dispoziție fonduri publice adecvate și să promoveze o mass-media pluralistă, independentă și liberă.

Jurnaliștii își pot transmite articolul sau articolele doar online, pe site-ul www.DaphneJournalismPrize.eu.

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă și activistă anticorupție. Ea a realizat reportaje ample despre corupție, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu Panama Papers. A fost hărțuită și amenințată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei mașini-capcană pe 16 octombrie 2017. 

Revolta publică în urma felului în care autoritățile au gestionat investigarea crimei a dus în cele din urmă la demisia premierului Joseph Muscat. Criticând lacunele investigației, europarlamentarii au cerut în decembrie 2019 Comisiei Europene să ia măsuri.

Publicat pe 28 aprilie 2021, raportul Consiliului Europei intitulat „Platforma pentru a promova protejarea jurnalismului și siguranța jurnaliștilor” enumeră 201 violări grave ale libertății mass-media în 2020. Această cifră reprezintă un record de la înființarea platformei în 2014, iar față de 2019 marchează o creștere cu 40%. Un număr record de alerte s-au referit la agresiuni fizice (52 de cazuri) și hărțuire sau intimidare (70 de cazuri).

Parlamentul pledează pentru importanța unei prese independente. Într-o rezoluție adoptată în mai 2018, deputații au cerut țărilor UE să asigure finanțare publică și să promoveze o presă liberă, independentă și pluralistă. Parlamentul a reiterat importanța libertății mass media în contextul pandemiei COVID-19.