Perspectivele dezvoltării județului – dezbătute duminică la Iași

0
784

Ziua de duminică i-a găsit pe tinerii liberali din Iași la evenimentul „Președinte pentru tineri”, unde au avut oportunitatea de a dezbate care sunt perspectivele de transformare a Iașului într-un județ mai atractiv pentru tineri.

Invitați au fost Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, președinte al PNL Iași, precum și candidatul susținut de către Partidul Național Liberal pentru președinția Consiliului Județean Iași, Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, vicepreședinte al PPE și Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de asociere UE – Moldova și Alexandru Muraru, Prim-vicepreședinte al PNL Iași, doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Presedinte pentru tineri

Presedinte pentru tineri

Gepostet von Costel Alexe am Sonntag, 6. September 2020

Primul care a luat cuvântul a fost ministrul Costel Alexe. Acesta a precizat că este o bucurie să îl aibă alături pe bunul său prieten Siegfried Mureșan, „cel care de ani de zile este alături de mine în toate proiectele pe care le-am demarat, fie pentru Iași, fie pentru România (…) El este cel care a investit foarte multă energie și timp în proiectele pe care le au tinerii în Parlamentul European” – a menționat Costel Alexe. De asemenea, acesta și-a manifestat recunoștința pentru faptul că în cadrul acestor alegeri are alături o echipă numeroasă, de 250 de tineri care vor candida fie pentru funcții de primari, viceprimari ori consilieri locali sau județeni care își vor pune la dispoziție energia, cunoștințele și viziunea pentru dezvoltarea județului.

Costel Alexe a făcut un apel public către tinerii ieșeni să se implice în dezvoltarea comunității lor, fie prin înscrierea într-un partid politic, indiferent de preferințele lor politice, fie în organizații nonguvernamentale, menționând faptul că tinerii sunt mult mai bine pregătiți și știu și care sunt așteptările generației lor. Același apel la implicare a fost reiterat și de către europarlamentarul Siegfried Mureșan.

De asemenea, Siegfried Mureșan le-a mulțumit tinerilor care și-au dedicat dimineața de duminică pentru a participa la această dezbatere. Acesta a precizat că și-a început dimineața în comuna Holboca dintr-un motiv foarte simplu: „vreau să mă asigur că deciziile pe care le luăm acolo ( n. r. în Parlamentul European) sunt bune pentru România”. Acesta a dat drept exemplu alocarea celor 80 de miliarde de euro din fonduri europene, fiind cea mai mare sumă pusă la dispoziția României de când a aderat la Uniunea Europeană, sumă pe care președintele Klaus Iohannis a reușit să o obțină în urma negocierilor.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a dat drept exemplu orașele din România care au reușit până acum să se dezvolte prin accesarea de fonduri europene cu ajutorul unei administrații liberale. De asemenea, acesta a precizat că „aceste fonduri vor veni în continuare exact acolo unde vor exista primari și președinți de Consilii Județene competenți, harnici, care vin cu proiecte. (…) Costel Alexe are astfel de proiecte pentru Iași. În primul rând, proiecte de infrastructură. (…) După ce vom dezvolta infrastructura pentru Iași, veți vedea că vor veni aici și mai multe companii să investească, să creeze locuri de muncă, să creeze oportunități pentru tineri, pentru ca tinerii să se poată stabili în toate colțurile județului Iași nu doar în municipiu”. Acesta a mai precizat că pentru atragerea acestor fonduri este esențială o cooperare între primării, Consilii Județene, Guvern și europarlamentari.

Un aspect foarte important a fost punctat și de către Alexandru Muraru, care a precizat că este pentru prima dată când există „o fereastră de oportunitate unică pentru România și pentru liberali deopotrivă”, deoarece există o guvernare liberală care poate proiecta axele de finanțare. Este pentru prima dată când România reușește să realizeze ghidul de finanțare pentru toate programele europene înainte ca perioada alocării să înceapă (2021 – 2027). De exemplu, în perioada guvernării PSD, în ciclul de finanțare multianuală 2014 – 2020, ghidul de finanțare a început să fie întocmit abia în anul 2016. De asemenea, acesta a precizat că pentru accesarea acestor fonduri este nevoie de o echipă tânără, deoarece „nu vom putea accesa aceste fonduri cu actualele echipe din administrațiile publice locale”. Drept exemplu, acesta a prezentat situația revoltătoare din Consiliul Județean Iași, în care există 200 de funcționari, însă în departamentul destinat accesării de fonduri europene nerambursabile lucrează doar 6 – 7 persoane.