Parlamentul European a adoptat Programul „Europa creativă” în valoare de 2.5 miliarde de euro, sprijinind astfel sectoarele culturale și creative din UE

0
835

Deputații europeni au adoptat miercuri Programul UE pentru cultură și sectorul audiovizual, cel mai mare angajament financiar al UE de până acum, denumit „Europa creativă”, având un buget aproape dublu în comparație cu perioada 2014-2020, (în creștere de la 1.4 miliarde de euro), investind 2.5 miliarde de euro  în sectoarele culturale și creative ale Uniunii, informează Parlamentul European prin intermediul unui comunicat

Deputații recunosc importanța sectorului cultural al continentului și îl ajută să se recupereze după pandemia COVID-19, care a lăsat închise multe locații muzicale și culturale din Europa, scrie CaleaEuropeană.ro.

Pe lângă creșterea semnificativă a finanțării, deputații europeni s-au concentrat mai mult pe incluziune, pe sprijinirea sectoarelor muzicale contemporane și live care se numără printre cele mai afectate de pandemie și pe rate mai ridicate de cofinanțare pentru proiectele la scară mică.

De asemenea, în negocierile cu Consiliul, deputații europeni au reușit să includă obligația programului de a promova talentul feminin și de a sprijini carierele artistice și profesionale ale femeilor. Femeile sunt încă subreprezentate în funcțiile decizionale din instituțiile culturale, artistice și creative.

În dezbaterea plenară dinaintea votului, deputații europeni au vorbit despre modul în care COVID-19 a pus artiștii și lucrătorii culturali într-o situație precară și care au nevoie mai mult ca niciodată de sprijinul UE. Mulți au insistat asupra faptului că arta și cultura merită mai mult din sprijinul financiar al UE în viitor.

„Aproximativ 3,8% dintre europeni lucrează în sectoarele culturale și creative. Cu toate acestea, acest sector s-a confruntat întotdeauna cu provocări – cum ar fi concurența cu producții comerciale mari și piața culturală transnațională foarte fragmentată. Acum, blocajele actuale au avut un efect dramatic asupra comunităților culturale ale UE și au nevoie de ajutorul nostru mai mult ca niciodată. Acest program cu o finanțare mult mai bună recunoaște valoarea adăugată a culturii pentru modul nostru de viață european și reprezintă un prim pas în direcția sprijinirii acestuia în confruntarea cu provocările globalizării și ale digitalizării”, a declarat a declarat președinta Comitetului pentru cultură și educație Sabine Verheyen (PPE DE).

Programul a fost deja aprobat de Consiliu și va intra în vigoare imediat după publicarea în jurnalul oficial. Pentru a asigura o tranziție lină de la perioada anterioară a programului, dispozițiile privind retroactivitatea din regulament asigură intrarea în vigoare a noii Europe creative începând cu 1 ianuarie 2021.

Cea mai mare finanțare (1,4 miliarde EUR) va merge către componenta „MEDIA” care sprijină dezvoltarea, promovarea și distribuția filmelor europene și a lucrărilor audiovizuale în Europa și nu numai. Componenta „CULTURE” sprijină proiecte transfrontaliere culturale și creative (rețele, platforme, proiecte de inovare) între organizații și profesioniști în domenii precum muzică, cărți și promovarea literaturii europene, arhitectură, precum și premiile și inițiativele culturale ale UE .

În cadrul celei de a treia componente transversale, sprijinul va fi acordat pentru prima dată sectorului mass-media de știri, promovând alfabetizarea în domeniul mass-mediei, pluralismul, libertatea presei și jurnalismul de calitate și ajutând mass-media să abordeze mai bine provocările digitalizării.