Ludovic Orban: „Autostrăzile A7 și A8 sunt priorități pentru noi și le finanțăm”

0
989

Ludovic Orban a solicitat includerea de îndată a Autostrăzilor A7 și A8 pe lista proiectelor prioritare.

Pe agenda ședinței de guvern de ieri, 7 august 2020, s-a aflat un proiect de memorandum guvernamental intitulat „Aprobarea rezultatelor prioritizării proiectelor de investiții publice semnificative, ce urmează a fi utilizate în procesul de elaborare a proiectului legii bugetului de stat pe anul 2021”.

Documentul ce respectă o practică guvernamentală este un material intermediar și provizoriu de lucru, realizat de Ministerul Finanțelor Publice. Lista anexă de investiții care au fost inițial prioritizate cuprinde 160 de proiecte în valoare de 216 miliarde lei, și un rest de finanțat de 147 miliarde lei. Dintre cele 160 de proiecte, 17 sunt proiecte noi, iar 143 sunt proiecte în execuție, aflate în diverse stadii. Mass-media a semnalat ieri faptul că această listă conținea, referitor la județul nostru, proiectele privind modernizarea drumului Târgu Frumos – Botoșani, amenajarea râului Jijia pentru combaterea inundațiilor în județele Botoșani și Iași, varianta de ocolire a municipiului Iași – etapa I – varianta Sud, varianta de ocolire Târgu Frumos.

„Vreau să mulțumesc public mass-media din Iași, societății civile și tuturor celor implicați care au semnalat ieri faptul că acest document de lucru, memorandum redactat de Ministerul Finanțelor Publice, care nu fusese încă dezbătut și aprobat în ședința de Guvern (ci era în stadiu de proiect), omisese, dintr-o regretabilă eroare, autostrăzile care vor conecta Iașul și Moldova. Repet, acest memorandum nu avea o putere juridică oricum, el era un document de lucru, un proiect. A fost o eroare, nu există scuză, oamenii au reacționat, le mulțumec încă o dată.Înaintea ședinței de guvern de la ora 16, ieri, eram la Iași, am vorbit imediat cu colegii din Guvern, cu cei de la SGG, cu premierul Orban. Am îndreptat imediat eroarea. Chiar la începutul ședinței de Guvern, primul-ministru a corectat această problemă, s-a amendat documentul în consecință, va fi publicat. Premierul a subliniat din nou prioritatea 0 a acestor obiective majore de investiții, dar a reluat și diversele faze în care se află acestea: A7, A 8 și A 13. Cred totodată că reacția de ieri a tuturor este îndreptățită, societate civilă, oameni politici, presă, pentru că atât de mult s-a vorbit despre aceste proiecte încât sunt convins că toată această presiune mediatică și publică este benefică, este o garanție foarte mare că proiectele de dezvoltare sunt urgențe 0, beneficiază de maximă atenție și toată lumea este conectată la fiecare pas pe care îl parcurg acestea”, a spus Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, președinte PNL Iași.

Prim-ministrul Ludovic Orban în debutul ședinței de Guvern de ieri:

„Ați publicat un document (Către Antonel Tănase, șeful SGG-  n.n.), un proiect de memorandum privitor la prioritățile investiționale care sunt finanțate de la buget sau din fonduri europene și nu mi-ați prezentat anterior documentul. Și, de aceea, vreau să fac precizarea acum, când se face o întreagă campanie, că atât autostrada A7, cât și autostrada A8 reprezintă priorități pentru noi și le finanțăm. Deci, includerea – atât domnul ministru Cîțu, cât și domnul ministru Bode – o vom face astăzi în ședința de guvern, mai ales că ele sunt incluse în Master Plan și chiar sunt finanțate. Autostrada de pe Coridorul IX paneuropean Ploiești – Focșani – Bacău – Siret, care are 6 tronsoane, deja, avem contracte de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic care sunt finanțate, dintre care o parte sunt finalizate până la sfârșitul anului și anul viitor urmează să facem licitația pentru stabilirea constructorului. În ceea ce privește Autostrada ”Unirii”, pentru care există lege în vigoare, reprezintă o prioritate absolută. La ora actuală, studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureș-Târgu-Neamț este în curs de realizare și până în ianuarie trebuie finalizat. De asemenea, sunt în proceduri de licitație celelalte două tronsoane, pentru care urmează să semnăm contractele pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic.“,