Pentru a vă saluta în epoca Covid, este mai bine să vă duceți mâna la inimă decât să vă mișcați umărul și să vă atingeți cotul.
Tocmai când ne-am creat cu toții un obicei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) interzice salutul cu cotul, pe care îl autorizase inițial și care devenise un obicei printre șefii de Stat, oamenii din showbiz, liderii protecției civile.
La modă chiar și în rândul medicilor și al experților din Comitetul Tehnico-Științific, chemat să consilieze guvernul și toți italienii cu privire la comportamentul care trebuie abordat pentru a înfrunta epidemia.
Dar salutul cu cotul este o greșeală, explică nimeni altul decât directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a folosit Twitter pentru a răspândi recomandarea, lansând un mesaj critic asupra noii practici a economistului Diana Ortega.
“Când salutați oamenii, cel mai bine este să evitați să vă atingeți cu coatele, deoarece acest lucru vă face să vă aflați la mai puțin de un metru distanță unul de celălalt. Mie îmi place să pun o mână pe inimă pentru a saluta persoanele în aceste zile”, a scris directorul OMS, pe care, de fapt, în martie, fotografii l-au imortalizat cu cotul ridicat. În scopuri igienice, și nu din alt motiv, desigur.
Trebuie spus că OMS a invitat întotdeauna oamenii să strănute sau să tușească în colțul cotului. Și, faptul că cele două lucruri sunt în conflict, este clar chiar și pentru cei care ar trebui să jongleze cu notele muzicale mai degrabă decât cu prescripțiile medicale. Cu câteva zile în urmă, Conservatorul din Sassari a emis, de fapt, un decret pentru a interzice în mod explicit “noul obicei neglijent”.
Profesorul Gaetano Libra, medic ORL cu o lungă carieră în spate la Spitalul “Maggiore” din Bologna consideră că “este greșit să folosim cotul și pentru a acoperi strănutul și tusea, întrucât îl așezăm apoi peste tot, contaminând alte suprafețe”.
O diatribă care demonstrează cât de obositor este să trăiești în primul an al coronavirusului, care se răspândește din ce în ce mai mult în Europa, atât de mult încât însuși directorul OMS avertizează: “Numărul mediu de cazuri în Europa este mai mare decât primul vârf din martie și în octombrie și noiembrie vom avea mai multă mortalitate. Nu am scăpat încă de probleme”. Iar să scăpăm din asta nu va fi suficient să punem o mână pe inimă.