Noile tulpini ale COVID vor putea fi depistate şi la UMF Iaşi

0
759

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi anunţă că achiziţionează echipamente pentru secvenţierea probelor şi depistarea tulpinilor de COVID-19. „Ne-am dat seama că secvenţierea virală va deveni o necesitate în următoarea perioadă“, spune un oficial al instituţiei, potrivit ZiaruldeIași.ro.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi este în plin proces de achiziţionare a echipamentelor necesare pentru a putea realiza secvenţierea probelor prelevate de la pacienţi contaminaţi cu COVID-19, identificându-se astfel tulpina cu care au fost infectaţi. În momentul de faţă nu există astfel de echipamente la UMF fiindcă cercetarea pe secvenţierea genomului uman se desfăşoară la centrul Transcend de la Institutul Regional de Oncologie, iar laboratoarele universităţii au fost dotate cu echipamente pentru alte direcţii de cercetare.

A fost identificat deja tipul de echipament de secvenţiere pe care universitatea doreşte să îl achiziţioneze, investiţia iniţială fiind de aproximativ 20.000 de euro – echipamente şi kituri de testare. Momentan, reprezentanţii UMF Iaşi au precizat că vor un echipament care să fie specializat pentru patogeni: virusuri şi bacterii, pentru a fi utilizat doar pentru depistarea mutaţiilor deja identificate la nivel european sau mondial.

„Demersul nostru este de a dezvolta capacitatea, în cadrul centrului de cercetare CEMEX, de a putea face această secvenţiere. De ce am luat această decizie? Ne-am uitat în jur şi ne-am dat seama că secvenţierea virală va deveni o necesitate în următoarea perioadă, din articolele ştiinţifice care arată incidenţa crescută a diverselor tulpini. Mai mult, în ţările europene se fac demersuri pentru a creşte masiv capacitatea de secvenţiere, se fac investiţii foarte mari. Astfel, ne pregătim şi noi pentru momentul în care va fi realmente nevoie“, a declarat prof.dr. Radu Iliescu, prorector al UMF Iaşi.

Costul de secvenţiere a unei probe ar fi de aproximativ 150 de euro. Odată cu achiziţia acestui echipament, UMF îşi dublează eforturile în lupta contra pandemiei, pe lângă laboratorul de testare RT-PCR deschis din aprilie, care are capacitatea de a realiza până la 400 de teste pe zi.

Totodată, UMF găzduieşte şi un centru de vaccinare. Prof.dr. Radu Iliescu spune că scopul în momentul de faţă pare a fi depistarea răspândirii tulpinii britanice, o activitatea desfăşurată şi la Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti, dar există posibilitatea ca numărul tulpinilor răspândite în lume să crească, şi ele vor trebui identificate concret, pentru a se putea realiza cel mai bun plan de combatere a pandemiei la nivel naţional. În momentul de faţă, cercetările desfăşurate asupra tulpinii britanice la nivel mondial arată că aceasta, deşi nu este mai letală, se poate răspândi mult mai repede.

„Nu vom face cercetare aprofundată, să căutăm noi mutaţii. Când se vor identifica la nivel european, sau de către CDC, vom şti exact secvenţa genetică şi o vom compara cu rezultatele noastre; nu este scopul nostru, şi laboratorul nu este făcut pentru asta. Este un serviciu public, o investiţie pentru a contribui la gestionarea pandemiei şi o diversificare a activităţilor universităţii în acest sens, de la testarea RT-PCR la depistarea tulpinilor“, a declarat prof.dr. Radu Iliescu.