Noi fapte pentru mediu – ministrul Mediului anunță implementarea unui sistem garanție-returnare a ambalajelor băuturilor cumpărate din magazin

0
336

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a informat pe pagina sa de facebook că, împreună cu secretarul de stat Mircea Fechet, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România pe tema implementării unui sistem garanție-returnare.

Împreună cu secretarul de stat, Mircea Fechet, am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele…

Gepostet von Costel Alexe am Donnerstag, 2. Juli 2020

Ministrul explică că, prin intermediul acestui sistem, la cumpărarea unei băuturi din magazin, se reține o garanție, care este ulterior înapoiată la returnarea ambalajului din sticlă, aluminiu sau PET al respectivului produs, tot în magazin.

În acest fel, spune ministrul, “românii vor fi responsabilizați și motivați să returneze ambalajele din sticlă, aluminiu și PET, care vor lua, astfel, calea reciclării”.

Costel Alexe mai comunică și că echipa care lucreză la implementare este destul de avansată în procesul de elaborare a normelor de implementare. Acesta spune că deja a avut nenumărate runde de discuții cu industria și că a fost realizat chiar și un studiu la nivel național privind impactul, iar elaborarea Hotărârii de Guvern este în linie dreaptă. Conform legii, termenul de implementare pe care îl au la dispoziție este până la fârșitul acestui an. Ministrul afirmă: “Suntem hotărâți și determinați să finalizăm înainte de acest termen”.