Noi dovezi ale incompetenței lui Cosette Chichirău: îl acuză pe președintele Klaus Iohannis de abuz de putere pentru că a respectat Constituţia României

0
1030

Noi dovezi ale incompetenței deputatului ieșean Cosette Chichirău care lansează acuze în spațiul public pe marginea contextului politic actual, însă care nu reușește să demonstreze altceva decât că nu cunoaște conținutul Constituției României.

Acest lucru a fost remarcat de către jurnaliștii de la bzi.ro care mai atrag atenția și asupra faptului că, pe cât de vocală este aceasta cu privire la demiterea fostului ministru al justiției, pe atât de tăcută este când vine vorba să vocifereze în favoarea proiectelor de dezvoltare a Iașului.

Redăm, în continuare, analiza publicată de cei de la bzi.ro:


Noaptea minţii pentru un deputat de Iași, deputat trimis în Parlament de ieșeni pentru a le apăra interesele.

Cosette Chichirău pare prinsă în scandalul din Coaliția de Guvernare și lansează acuze grave la adresa președintelui Klaus Iohannis. Totuşi, cunoscută pentru scandalurile în care a fost implicată, Chichirău spune doar aberații atunci când vorbim despre demiterea lui Stelian Ion, fostul ministru al Justiției.

Interesele ieșenilor, proiectele de autostradă, aducerea de fonduri pentru județ sunt pe planul secund pentru Cosette Chihirău, iar acest lucru se poate vedea prin faptul că este mai preocupată să lanseze acuzaţii fără fundament constituţional

Cosette Chichirău îl acuză pe președintele Klaus Iohannis de abuz de putere pentru că a respectat Constituţia României

Deputatul de Iași, Cosette Chichirău face acuzaţii de noaptea minţii atunci când vine vorba despre remanierea lui Stelian Ion, fostul ministru al Justiţiei. Concret, Chichirău a declarat faptul că președintele Klaus Iohannis a semnat ordinul de demitere a lui Stelian Ion fără a avea un motiv real, iar din această cauză poate fi acuzat de abuz de putere:

Domnul Iohannis a semnat ordinul de demitere a lui Stelian Ion, deci este de aceeași parte cu premierul. A participat la demiterea fără motiv a unui ministru sau fără motiv legitim. Pentru că să demiți un ministru că nu va pune procurori șefi la parchetele anticorupție este un abuz de putere. Așa că domnul Iohannis ar trebui să explice de ce a semnat ordinul de demitere a ministrului Justiției, Stelian Ion, în ziua în care s-a închis depunerea dosarelor în concursul pentru parchetele anticorupție. Înseamnă că are probleme mari. Are probleme că a semnat demiterea unui ministru fără un motiv legitim. Am putea să-l considerăm un abuz de putere”, a declarat Chichirău, conform stiripesurse.ro.

Ceea ce nu ştie Cosette Chichirău este faptul că din punct de vedere constituţional, președintele Klaus Iohannis este obligat să semneze propunerea de remaniere a unui ministru la propunerea premierului în exerciţiu. Acest lucru a fost lămurit printr-o decizie CCR din 2018.

Dacă un Parlamentar ales de ieșeni nu cunoaşte cum funcţionează statul român, atunci ce pretenţii avem ca acel parlamentar să poată face lucruri bune pentru comunitatea din care a fost ales?

Conform unei decizii a CCR din 2018, președintele Klaus Iohannis este obligat să semneze un astfel de document. Președintele nu avea opţiunea de a refuza remanierea lui Stelian Ion.

Cu privire la mecanismul revocării, Curtea Constituțională a stabilit, printr-o decizie recentă (Decizia nr.875 din 19 decembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1093 din 21 decembrie 2018, par.78), că ”Preşedintele nu poate cenzura motivele pentru care prim-ministrul a înaintat propunerea de revocare a unui membru al Guvernului şi nu se poate opune deciziei prim-ministrului de a opera anumite modificări în componenţa Guvernului, aceasta fiind competenţa exclusivă şi nepartajată a şefului Guvernului.” Aceasta deoarece, „dacă la actul numirii în funcţia de membru al Guvernului, Preşedintele are o anumită marjă de apreciere, astfel cum a fost determinată prin Decizia nr. 356/2007 şi Decizia nr. 98/2008, în privinţa revocării, acesta nu dispune de aceeaşi libertate de apreciere, prim-ministrul fiind singurul în măsură, în calitatea sa de conducător al Guvernului, să evalueze necesitatea şi oportunitatea revocării unui membru al echipei guvernamentale. (…)

Faptul că acesta propune Preşedintelui să revoce un anumit membru al Guvernului nu poate avea semnificaţia unei condiţionări sau a unui acord din partea şefului statului, decretul de revocare al Preşedintelui reprezentând, în virtutea principiului simetriei, actul corelativ actului de numire, emis de aceeaşi autoritate, prin care se constată încetarea din funcţie.” Prin aceeași decizie, Curtea a constatat, în final, că ”Preşedintele României a refuzat să dea curs propunerii prim-ministrului de revocare din funcţie a doi membri ai Guvernului, fără a avea vreun drept constituţional de opţiune în această privinţă”, se arată în decizia CCR.

Războiul politic este mai important decât construcţia Autostrăzii A8

Pe de altă parte, nimeni nu a văzut-o atât pe vehementă pe Cosette Chichirău atunci când vine vorba despre construcţia Autostrăzii A8. De exemplu, pe pagina de Facebook a deputatului de Iași există, în ultima perioadă, doar o postare legată de faptul că Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii A8 a fost respins. Totuşi, de când a început criză Guvernamentală, Cosette Chichirău a publicat numeroase puncte de vedere și acuze la adresa premierului Florin Cîțu.