NASA va încerca lansarea primei drone pe o altă planetă

0
73

Agenţia spaţială americană, NASA, va încerca să scrie istoria în următoarele ore prin lansarea în premieră a unei drone pe o altă planetă, potrivit BBC.

Nava, numită Ingenuity, şi cântărind aproape două kilograme, va încerca să se ridica la trei metri deasupra suprafeţei planetei Marte, rămânând la acest nivel timp de 30 de secunde, înainte de a coborî. NASA îl numeşte un moment demn de fraţii Wright, referinţă la Orville și Wilbur Wright, care au făcut primul zbor cu un avion, pe Pământ, în 1903.

Dacă elicopterul Ingenuity va reuşi să intre în istorie, va trebui să depăşească greutăţi tehnice cu care fraţii Wright nu s-au confruntat niciodată. Principala este atmosfera deosebit de rarefiată de pe Marte, care oferă rotoarelor dronei foarte puţin material, pentru a se putea ridica. De aceea, inginerii au creat vehiculul foarte uşor şi compact, deşi conţine baterii, computere, senzori de navigaţie şi camere.

De asemenea, controul zborului este autonom. Pământul este prea departe pentru a folosi o telecomandă. Roverul Perseverance, de pe Marte, va transmite pe Pământ imagini video a evenimentelor de pe Planeta Roşie.