Guvernul are în plan să investească aproape 80 de milioane de euro în iluminatul ecologic stradal și circa 90 de milioane euro în programul Casa eficientă energetic, care finanțează pe lângă iluminat și sisteme de încălzire sau de izolație.
Iluminatul ecologic public stradal este un program dedicat autorităților locale. „Vrem să înlocuim becurile vechi de pe străzi, cu led-uri. Investim în asta circa 384 de milioane de lei (aproape 80 de milioane de euro). Dacă înlocuim sursele de iluminat clasice cu cele ecologice pe străzile din România, vom avea numai de caștigat: și în facturi, și în emisii, și în economisirea de resurse”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.
Anul acesta va fi lansat în premieră programul Casa eficientă energetic.
„Lansăm în premieră și programul Casa eficientă energetic – un program prin care încercăm să eficientizăm energetic cât mai multe case din România. Ce finanțăm concret prin acest program? Sisteme de încălzire, iluminat ecologic și sisteme de izolație. Asta înseamnă că oamenii îți vor putea cumpăra prin program de la centrale pe peleți, ferestre izolante, până la leduri sau panouri solare”, mai spune Alexe.
Casa eficientă energetic este un program prin care se finanțează până la 15.000 de euro pentru o locuință.
„Avem un buget total de 429 de milioane de lei (cca. 90 mil euro) și ne-am programat să avem între 6000 și 8000 de beneficiari. Românii care îl vor accesa, vor putea să își eficientizeze energetic locuințele, fie cumpărând doar o categorie de sisteme, sau toate tipurile de tehnologii pe care le prindem în finanțare”, a adaugăt ministrul.
Acest program va putea fi accesat și de instituții publice. Pentru acestea, bugetul este separat și este de 384 de milioane de lei.