Comitetul European al Regiunilor a adoptat cu unanimitate raportul lui Emil Boc privind “exodul creierelor în UE”

0
507

Comitetul European al Regiunilor a adoptat miercuri, în timpul primei sesiuni plenare a noului mandat, raportul primarului Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu privire la “exodul creierelor în UE”. Emil Boc este membru al delegației României la CoR și membru al grupului PPE din CoR.

Raportul lui Boc, adoptat anterior în Comisia SEDEC, a fost aprobat cu unanimitate.

“Este crucial să se realizeze un echilibru între două principii esențiale ale Uniunii Europene: libera circulație a forței de muncă și convergența economică și socială între regiuni. Cetățenii și lucrătorii trebuie să poată circula liber în interiorul UE, dar numai pentru că vor și nu pentru că sunt împinși din regiunile lor de sărăcie și de oportunități economice rare ”, a declarat raportorul Emil Boc, conform unui comunicat al CoR.

Prin urmare, Comitetul solicită ca noua Comisie Europeană să își intensifice eforturile pentru a reduce disparitățile regionale prin intermediul unor politici și instrumente adaptate care combină politica de coeziune și alte surse de finanțare.

Totodată, CoR salută angajamentul politic al Comisiei pentru un salariu minim echitabil în Europa, deoarece acasta ar aborda problema standardelor de viață și a condițiilor de muncă și ar avea un impact direct asupra calității vieții în regiunile trimișante.

CoR sugerează inițierea unui mecanism la nivelul UE pentru integrarea și coordonarea măsurilor politice privind exodul creierelor, deoarece toate aspectele sale trebuie abordate împreună cu nivel local, regional și național niveluri. 

Ca parte a activității sale privind acest raport, primarul din Cluj-Napoca a organizat, la 5 decembrie 2019, la Bruxelles, o dezbatere privind ”Exodul de creiere din UE”, ca parte a dialogurilor PPE la nivel european.

Emil Boc a fost numit în luna iulie a anului 2019 raportor în cadrul Comisiei pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC) de la nivelul Comitetului European al Regiunilor (CoR) privind fenomenul ”brain drain” (n.r – exod de creiere) în Uniunea Europeană.

Fenomenul ”brain drain” se află în atenția constantă a Comitetului European al Regiunilor, această problemă fiind inclusă de aleșii locali și regionali din UE și în dezbaterile de la Summitul european al regiunilor și orașelor de la București, din luna martie a acestui an.

Un sondaj Eurobarometru privind opinia publică în regiuni publicat anul trecut a confirmat faptul că 18% din cetățenii UE consideră imigrația drept unul dintre cele mai importante două aspecte cu care se confruntă în prezent regiunea lor.

În ce-l privește pe Emil Boc, primar al orașului Cluj-Napoca și fost prim-ministru al României, acesta este membru al Comitetului European al Regiunilor din 2017.