Ministrul Mediului, Costel Alexe: “Am investigat toate tăierile din zona Iaşului”

0
1337

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat că au avut loc investigaţii cu privire la toate tăierile din zona Iaşului, fiind purtate discuţii cu toate instituţiile responsabile.

Au fost investigate toate tăierile, avizele și lucrările de exploatare și ce vă pot spune și v-a confirmat și directorul Direcției Silvice Iași pe parcursul săptămânii este că procedurile se efectuează conform graficelor gândite pentru o exploatare sustenabilă și durabilă a pădurii. Cele 6 arborete limitrofe  drumului  național au fost parcurse cu primele tăieri de înlocuire a arboretului  inițial acum  20-25 ani. Acum, prin amenajamentul silvic se realizează  ultima tăiere  de înlocuire a arboretului inițial. Sunt foarte preocupat de soarta pădurii și știu că acolo nu se defrișează, nu se exploatează excesiv și conform specialiștilor acest gen de lucrări silvice reprezintă o procedură de regenerare naturală, o ciclicitate firească, naturală în viața pădurii. Am discutat cu toți cei implicați și am convenit că pe lungimea drumului  național se va constitui o banda de protecție, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenții în arboretul matur, ci numai în semințișul  cu diametrul  de 2-10 ,cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură. Direcția Silvică Iași va solicita luni această modificare de încadrare a pădurii către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, urmând ca în comisia direcției de Păduri să fie discutate și aprobate detaliile tehnice și din martie suprafața menționată să intre sub protecție.“, a declarat Ministrul Mediului, Costel Alexe.

Ministrul Mediului a mai spus că priorităţile mandatului său sunt proiectele SUMAL – Sistemul de Trasabilitate a Masei Lemnoase prin care se poate urmări lemnul de la pădure şi până la procesatori ştiind exact cine este proprietarul, care este provenienţa şi destinaţia, Hărți Satelitare – care oferă capacitatea de a monitoriza prin satelit exploatările forestiere legale și a de primi alerte în timp real de tăieri ilegale, respectiv Scutul Pădurii – parteneriat pentru partule mixte între angajații Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și cei ai Ministerului de Interne .

Am cunoscut în această perioadă numeroși silvicultori de mare calitate, am înțeles că dincolo de cazurile negative prezentate în presă, noi românii avem o școală de silvicultură de tradiție și renume peste hotare. Am convingerea că Pădurile României, inclusiv Codrii Iașului, vor fi exploatate sustenabil și atât cetățenii, cât și autoritățile statului vom înțelege că doar respectând natura vom putea să ne bucurăm atât de resursele regenerabile pe care ea ni le oferă, cât și de momentele de recreere pe care cu drag le petrecem în mijlocul naturii. Am promis că voi repune ȋn funcţiune toate instrumentele prin care statul român va urmări trasabilitatea lemnului tăiat în pădure și astfel vom stopa tăierile ilegale, transporturile multiple pe același aviz și vom destructura grupurile infracționale ce fură efectiv ca-n codru” , a completat Ministrul Mediului.