Ministrul Bogdan Aurescu: Aderarea la Schengen rămâne un obiectiv prioritar

0
923

Aderarea la Spațiul Schengen rămâne un obiectiv prioritar pe agenda de politică externă a României, care își dorește să adere la un Spațiu Schengen reformat și mai performant, a declarat ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu oferit pentru CaleaEuropeană.ro.

Șeful diplomației române a reafirmat că România continuă să îndeplinească toate criteriile pentru aderarea la spațiul de liberă circulație și se comportă ca un stat Schengen de facto, însă a remarcat că Spațiul Schengen este supus unor provocări și presiuni din cauza crizei actuale legate de COVID-19.

“Multe state au făcut apel la soluții excepționale de reintroducere a controalelor la frontieră, ceea ce, în esență, a afectat funcționalitatea inițială a acestui spațiu. Spațiul Schengen este supus în acest moment unui proces de reformă și adaptare la noile realități și, cu siguranță, și pandemia de COVID-19 va avea un anumit efect asupra reflecției europene în materie de funcționare a Spațiului Schengen. Însă, tocmai această criză actuală generată de pandemie, ne-a arătat că este foarte importantă, pe de o parte funcționarea pieței interne și, în același timp, un spațiu fără frontiere interne, un spațiu Schengen funcțional nu poate decât să consolideze piața internă, să întărească unitatea noastră în interiorul Uniunii Europene”, a spus Aurescu.

“România, care continuă să îndeplinească criteriile pentru aderare la Spațiul Schengen și care se comportă ca un stat Schengen de facto, va continua să urmărească acest obiectiv foarte important, al aderării la Spațiul Schengen, un Spațiu Schengen reformat, mai performant, la care să ne putem aduce și noi o contribuție mai substanțială, așa cum o facem deja la frontiera externă a Uniunii Europene“, a mai afirmat el.

Declarațiile lui Aurescu survin în contextul în care recent comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a propus ca România, Bulgaria și Croația să adere la Spațiul Schengen, măsură menită să actualizeze și să consolideze acest spațiu, în contextul în care accesul la liberă circulație în interiorul Uniunii Europene a fost restrâns, ca măsură de a limita răspândirea noului coronavirus.

Parlamentul European a dat undă verde încă din 2011 pentru aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, poziție reafimată de-a lungul vremii de mai multe ori până la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce privește Comisia Europeană, cât și legislativul european.

Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a unui stat membru UE la Spaţiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în cadrul Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne.