Ministerul Mediului marchează Ziua europeană a parcurilor naționale prin lansarea unui film de prezentare al Parcului Național Retezat

0
847

Ministerul Mediului marchează Ziua europeană a parcurilor naționale prin lansarea unui film de prezentare a Parcului Național Retezat, fiind primul parc național din România.

🇪🇺24 Mai, Ziua europeană a parcurilor naţionale, a fost marcată prima dată în 1909, când în Suedia au fost înființate…

Gepostet von Costel Alexe am Samstag, 23. Mai 2020

În anul 1935, la inițiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca și a savantului de renume mondial, Emil Racoviță, se înființează, în sud-vestul țării, în judetul Hunedoara, Parcul Național Retezat, primul parc național din România.Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene a Parcurilor Naţionale în acest an este „Parcuri sănătoase, oameni sănătoși”, scrie Ministerul Mediului pe Facebook.

Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.

Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei și toate condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistrețul.

Aici trăiesc 185 de specii de păsări și pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice.
Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.

Filmul de prezentare a fost realizat în cadrul proiectului european “Întărirea capacității pentru managementul adaptativ al capitalului natural din Parcul Național Retezat National Park (incluzând rezervațiile 2.494 Gemenele, 2.496 Peștera Zeicului) împreună cu siturile Natura 2000 suprapuse parțial – ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat, potrivit ministrului mediului Costel Alexe.