Microsoft avertizează că mai multe companii din domeniul cercetării medicale au fost ținta unor atacuri ale hackerilor

0
722

Hackeri care lucrează pentru guvernele Rusiei și Coreei de Nord au avut ca țintă cel puțin șapte organizații din lume implicate în cercetările privind tratamentul împotriva COVID-19 și pentru găsirea unui vaccin, a anunțat vineri compania Microsoft.

Potrivit comunicatului Microsoft, citat de REUTERS, un grup de hackeri ruși supranumiți “Fancy Bear”, împreună cu o pereche de actori din Coreea de Nord, supranumiți de Microsoft “Zinc” și “Cerium”, au fost implicați în tentative recente de a pătrunde ilegal în rețelele a șapte companii farmaceutice și de cercetare în domeniul vaccinurilor în Canada, Franța, India, Coreea de Sud și SUA.

Microsoft a precizat că majoritatea obiectivelor vizate de atacuri erau organizații ce derulau proceduri de testare a unor vaccinuri împotriva COVID-19. Majoritatea tentativelor de accesare ilegală au eșuat, însă un număr nespecificat de atacuri a reușit.

Compania Microsoft a furnizat puține detalii legate de acest subiect, nu a dat numele organizațiilor vizate, nu a spus care dintre ele a fost lovită și nici numele hackerului care a reușit atacul și nici nu a precizat perioada de timp sau modul prin care s-a încercat pătrunderea ilegală.

Ambasada Rusiei la Washington – care în mod repetat a contestat acuzațiile de implicare a Rusiei în spionajul digital – a transmis printr-un mail că “nu este nimic de adăugat” la respingerea anterioară a acuzațiilor.

Reprezentantul nord-coreean în SUA nu a răspuns deocamdată solicitării privind formularea unui punct de vedere. Phenianul a negat anterior că ar fi executat vreo operațiune de tip hacking în străinătate.

Acuzațiile de spionaj informatic sunt formulate în contextul în care puterile lumii desfășoară multe manevre în cursa pentru producerea unui vaccin împotriva virusului și, totodată, subliniază demersurile pe care Microsoft le face pentru a se stabili un nou set de reguli globale care să interzică accesările digitale ilegale care au ca țintă furnizorii de servicii de sănătate.

Tom Burt, director executiv al Microsoft, a transmis printr-un comunicat că firma sa și-a sincronizat anunțul cu apariția președintelui Microsoft, Brad Smith, la Forumul virtual de Pace de la Paris, unde va cere tuturor liderilor lumii “să afirme că legislația internațională protejează unitățile de îngrijiri medicale și că vor acționa pentru a aplica legea”.