La finele săptămânii trecute, primarul Mihai Chirica și Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului, au semnat un protocol de colaborare și cooperare între cele două instituții pentru susținerea demersului de includere a Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi” din Iași în Patrimoniul UNESCO. Documentul a fost aprobat de Consiliul Local al Municipiului Iași în cadrul ședinței din 31 august 2021.
Protocolul a fost încheiat pe o perioadă de trei ani și are drept scop inventarierea și protejarea patrimoniului cultural din Municipiul Iași, cu accent pe elaborarea unui dosar de nominalizare a Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi” în lista UNESCO.
Pentru reușita acestei inițiative este necesar ca părțile implicate să elaboreze studii și cercetări specifice, un prim pas reprezentându-l întocmirea, avizarea și aprobarea documentației de urbanism pentru centrul istoric al Iașului. De asemenea, acordul presupune dezvoltarea de proiecte de cercetare aplicată, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, cum este și Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi”.
Potrivit relatărilor ZiarulEvenimentul.ro, Primăria Iaşi va asigura fondurile necesare pentru activităţile desfăşurate în cadrul protocolului şi care nu pot fi susţinute prin personalul propriu al părţilor, va finanța sau cofinanța realizarea unor proiecte de conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice aflate în administrare etc.
Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” a fost inclusă, la jumătatea anului 2019, în Lista Indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de cea de la Curtea de Argeş. Lista include 16 situri pretabile a fi clasate în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care s-ar putea adăuga, în funcţie de succesul demersurilor, celor nouă obiective UNESCO din România (dintr-un total de peste 1.100 de obiective din toată lumea).
Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu între anii 1637 și 1639, ca necropolă domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri şi forme tradiţionale cu materiale preţioase şi o decoraţie fastuoasă. A fost sfinţită în data de 6 mai 1639. Doi ani mai târziu, pe 13 iunie 1641, în cadrul lăcaşului de cult au fost aşezate moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, aflate în prezent în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. În interiorul mănăstirii se află mormintele domnitorilor Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza, precum şi a ctitorului aşezământului monahal. Mănăstirea a fost restaurată de arhitectul André Lecomte du Nouy între anii 1882 și 1890.