Mai multe proiecte CJ se află în etapa de precontractare a finanţării

0
1062

Trei proiecte în valoare totală de 7,5 milioane de euro ( 34 319 549 lei), depuse de Consiliul Județean în vederea obținerii de fonduri europene, se află în etapa de precontractare a finanțării.

Proiectul “Restaurarea Muzeului “Nicolae Gane” Iași” are o valoare de aproximativ 1,3 milioane de euro (5 661 288 lei). Din anul 2006, Casa Memorială “Nicolae Gane” este în conservare, structura de rezistență fiind afectată complet. După finalizarea lucrărilor, monumentul istoric va fi reintrodus în circuitul turistic.

Și proiectul “Consolidarea, refuncționalizarea și mansardarea clădirii monument istoric – Strada Vasile Alecsandri nr.6, Iași” vizează investiții în infrastructura culturală. Pentru restaurarea monumentului vor fi accesate 4,2 milioane de euro (16 479 888 lei),  Consiliul Județean  recuperând astfel și suma decontată pentru lucrările efectuate deja.

Clădirea va găzdui Muzeul Junimii, vor fi amenajate încăperi dedicate perioadei pașoptiste, literaturii române din Basarabia, o zonă dedicată Pogromului, dar și un muzeu al literaturii evreiești din România.

Cele două cereri de finanțare au fost depuse în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane.

Un alt proiect aflat în etapa de precontractare este ” Extindere și dotare Unitate Funcțională Regională de Urgență în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” Iași”.  În acest caz, investiția este de 2,7 milioane de euro (12 178 373 lei) și prevede crearea unei infrastructuri sanitare care să corespundă necesităților actuale ale unei unități de primire a urgențelor.

Acum, UPU de la Spitalul de Copii “Sf. Maria” funcționează într-un spațiu de numai  98 de metri pătrați. Noua clădire va avea o suprafață de 2281 de metri pătrați și va permite desfășurarea actului medical în condiții moderne. Aici, vor exista spații pentru primirea și trierea pacienților, cameră de resuscitare, spațiu pentru decontaminare, grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități, spații tehnice și sală de așteptare. Pe noua clădire va fi amenajat un helipunct pentru urgențele majore. Anual, în UPU Sf. Maria sunt tratați aproximativ 40.000 de pacienți din toate județele Moldovei.

Proiectul a fost depus în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 8- Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale.