Liviu Brătescu: „Dacă vrem să creăm proiecte culturale importante nu mai putem sta doar în birou”

0
988

Sâmbătă, 7 noiembrie, în sala Chopin a Palas Mall a avut loc dezbaterea „Cultura ieșeană – strategie, priorități și proiecte”. Evenimentul a fost moderat de către Ovidiu Mihăiuc, iar invitați au fost Liviu Brătescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii și candidat PNL pentru Senatul României, Daniel Șandru, politolog, profesor universitar, actual consilier județean în cadrul Consiliului Județean Iași și Felix Aftene, unul dintre cei mai reprezentativi artişti vizuali contemporani din România și președintele filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Liviu Brătescu a subliniat faptul că toți cei care activează în domeniul cultural au responsabilitatea de a demonstra că sectorul cultural nu este doar unul consumator de resurse financiare, așa cum este perceput în spațiul public și susținut chiar de către unii politicieni, ci dimpotrivă. Acesta poate aduce resurse atât la bugetul local, cât și cel național, poate crea locuri de muncă și, de asemenea, impactul pe care un proiect cultural poate să îl aibă se poate constitui sub forma unui „regenerator urban”, este de părere Liviu Brătescu.

Din acest motiv, spune Liviu Brătescu, este important să existe o strategie națională, dar și una locală, iar pentru a transforma Iașul într-o adevărată capitală culturală, colaborarea între autoritățile locale, județene și naționale este esențială, precum și alocarea mai multor fonduri, dat fiind faptul că provocările sunt costisitoare. O altă măsură necesară amintită de Liviu Brătescu a fost adoptarea unor măsuri legislative adaptate actualelor nevoi.

„Dacă vrem să creăm proiecte culturale importante nu mai putem sta doar în birou”

Liviu Brătescu a subliniat faptul că în calitate de Președinte al Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități din cadrul PNL a realizat în perioada de opoziție o serie de întâlniri cu „oameni care acționau la firul ierbii în zona culturală. Aceasta a fost convingerea mea, susținută ulterior și de către colegii din comisie, anume că dacă vrem să creăm proiecte culturale importante nu mai putem sta doar în birou, să ne adunăm câțiva oameni, ci e aproape obligatoriu să ieșim în țară, să ne vedem cu oameni, pentru că, la un moment dat anumite proiecte pot să aibă și o amprentă locală, iar la sfârșitul mai multor întâlniri avem o viziune de ansamblu asupra domeniului cultural” – declară acesta.