Listele de așteptare pentru programarea la vaccinarea împotriva coronavirus devin operaționale! Ieșenii incluși în etapa a treia de vaccinare se pot înscrie pentru imunizare

0
972

Se dă startul înscrierilor pe listele de așteptare pentru programarea la vaccinarea anti-COVID-19. Ieșenii vor fi anunțați în momentul în care apare un loc liber la centrul de vaccinare în funcție de prioritate și ordinea cronologică a înscrierii. Peste 105.000 persoane incluse în etapa I și a II-a au fost vaccinate cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca, potrivit bzi.ro.

Astăzi, 15 martie 2021, populația generală, inclusă în etapa a treia, se va putea înscrie pe listele de așteptare pentru programarea la vaccinarea anti-COVID-19. În funcție de prioritatea la imunizare și odată cu apariția locurilor disponibile, persoanele aflate în ordine cronologică pe listele de așteptare vor fi anunțate să se prezinte pentru vaccinare. Mai exact, ordinea de prioritate este: populația de risc, cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice, lucrători din domenii esențiale și persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare, respectiv populația generală. Pe platforma online, doritorii se pot înscrie la unele dintre cele 28 de centre de vaccinare din județul Iași deschise până la jumătatea lunii martie 2021 sau la cele care se vor deschide începând cu luna aprilie.

În județul Iași s-au administrat, până pe data de 14 martie 2021, 105.214 doze de vaccin împotriva COVID-19 de la începutul campaniei. Cu prima doză s-au vaccinat 66.185 de oameni, iar 39.029 persoane au primit și a doua doză a vaccinului. În 7 dintre centrele de vaccinare se administrează serul AstraZeneca, iar în restul, cel produs de Pfizer, respectiv de Moderna. În perioada 13-14 martie au fost administrate 2.087 doze de vaccin, din care 1.452 de persoane au primit prima doză, iar 635 de persoane au fost vaccinate cu cea de-a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 220 de reacții adverse ușoare.

Înscrierea online și prin call center. Care sunt diferențele?

În funcție de listele de așteptare, într-un centru de vaccinare unde rămân locuri libere, persoanele care nu fac parte din prima și a două etapă de vaccinare se vor putea programa. Concret, persoanele incluse în etapa e treia de vaccinare se pot programa doar la centrul unde au locuri libere. În caz contrar, pot opta pentru înscrierea pe lista de așteptare. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru. Fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile și angajații din domenii esențiale, cât și pentru populația generală.

Programările la vaccinare se pot realiza atât prin intermediul platformei electronice, cât și prin apelarea numărului de call center. Pentru cei care aleg programarea individuală în platforma electronică, în momentul în care primesc o notificare că au un loc liber, trebuie să intre în aplicație și să aleagă ziua și ora pentru administrarea vaccinului. Persoana trebuie să confirme programarea în 24 de ore de la prima notificare pentru a nu pierde locul de pe lista de vaccinare. Nu este necesară confirmarea în cazul persoanelor care optează pentru programarea prin call center, aceștia fiind programați la vaccinare în ziua și în intervalul orar disponibil.

Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Cum puteți opta pentru unul dintre cele trei seruri aprobate pentru vaccinarea populației

Coordonatorii campaniei de vaccinare anti-COVID-19 au precizat că persoanele care doresc să se vaccineze cu un alt ser se pot reprograma cu 24 de ore înainte de termenul stabilit pentru administrarea primei doze pe platforma online. Aceștia își pot da seama cu care vaccin vor fi imunizați în funcție de data stabilită pentru rapel. Dacă data este stabilită la 21 de zile de la efectuarea primei doze, este vorba despre vaccinul Pfizer, dacă termenul este stabilit la 28 de zile, este serul Moderna, iar pentru AstraZeneca se recomandă rapelul la circa 8 săptămâni. Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început pe data de 27 decembrie 2020. S-au administrat vaccinurile Pfizer, Moderna, iar de la jumătatea lunii februarie și vaccinul AstraZeneca pentru populația inclusă în prima și a doua etapă.

Lista completă a centrelor de vaccinare din județul Iași

Pe 18 ianuarie 2021, odată cu etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19, s-au deschis 17 centre, respectiv: SC Antibiotice SA Iași, Podu Iloaiei, Tg. Frumos, Hârlău, Pașcani, Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul „C. Negruzzi”, Școala Gimnazială „Șt. Bârsănescu”, Școala Gimnazială „G. Călinescu”, Spital „Elytis”, Spital „Sf. Sava”, Policlinica „Regina Maria”, Spitalul Clinic „Elena Doamna”, SC MedLife SA, Școala Gimnazială „B.P. Hașdeu”, Liceul Teoretic „Waldorf”, Tomești.

Ulterior, pe data de 15 februarie 2021, au mai fost organizate alte 7 centre în: com. Ciurea la Centrul Cultural „Cella Neamțu” (1 flux populație), Țibănești la Centru de Permanență Medicală (1 flux populație), Vlădeni la Dispensarul Medical și Centru de Permanență (1 flux populație), Rediu la SC Clinica Almedra SRL – șos. Valea Rediului nr. 54, demisol, Bl. C a, sat Rediu, comuna Rediu (1 flux populație), Tg. Frumos, str. Cuza Vodă nr. 44 (1 flux profesori), Iași în Corp Universitatea de Medicină și Farmacie – str. Universității nr. 16 (1 flux profesori) și Iași – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară – Aleea Mihail Sadoveanu nr. 3 (2 fluxuri profesori). În luna martie, s-au activat încă 4 centre din mediul rural, capacitatea de vaccinare a fiecărui centru este de 60 de persoane pe zi și se utilizează vaccinul Pfizer. Este vorba despre centrele deschise în: Bivolari, Deleni, Raducăneni și comuna Belcești.