Conducerea Likud, cel mai mare partid din Israel, le scrie parlamentarilor săi să nu aibă de a face cu partidul AUR din România, acesta fiind calificat drept antisemit, scrie cotidianul The Jerusalem Post. Săptămâna trecută, liderul Alianței Pentru Unirea Românilor, George Simion, a anunțat că are o întâlnire stabilită cu fostul premier al Israelului, Benjamin Netanyahu.
Purtătorul de cuvânt al Likud şi directorul pentru afaceri externe, Eli Hazan, le-a a trimis un mesaj tuturor parlamentarilor partidului că „AUR a fost ales în Parlament și crește în popularite, în parte pentru că este anti-sistem și se opune vaccinării și restricțiilor. Acest partid este antisemit”, a avertizat el, informează Jerusalem Post.
Hazan a transmis acest mesaj, sâmbătă seara, după ce liderul AUR George Simion a afirmat în interviuri acordate presei din România că intenţionează să se întâlnească cu reprezentanţii Likud în luna aprilie. Oficialul israelian a declarat că nu ştie de niciun parlamentar al partidului care să fi acceptat efectiv să se întâlnească cu AUR. George Simion a susținut săptămâna trecută că are stabilită o întâlnire, în aprilie, cu fostul premier israelian Netanyahu.
„Vă implor: Nu o faceţi”, a scris Hazan. „Este rău pentru statul Israel, rău pentru Likud, iar comunitatea evreiască din România este foarte îngrijorată de acest anunţ”, a mai spus acesta.
El s-a referit și la remarcile recente ale liderilor AUR, care au spus că „istoria Holocaustului reprezintă o temă minoră” și că predarea acesteia ca disciplină separată în școli este un „experiment ideologic”.
Pe 10 ianuarie, Parchetul General a anunţat că a deschis dosar penal in rem în cazul AUR, pentru „minimalizarea, în mod evident, a Holocaustului”, după ce reprezentanţii partidului au susţinut că sunt ridicate „la rangul de «materie» teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente”, precum Istoria Holocaustului.
De asemenea, AUR a votat în Parlamentul României împotriva unei condamnări a antisemitismului, iar co-preşedintele formaţiunii Claudiu Târziu a participat la conferinţe ale mişcării fasciste locale, a mai relatat Jerusalem Post.
„Spre deosebire de alte partide spre care am fost deschis pentru că am văzut că vor cu adevărat să se schimbe, acest partid este catastrofal”, a spus Hazan.
Likud s-a confruntat în trecut cu critici pentru că a stabilit contacte cu partide politice europene fondate de foşti nazişti, cum ar fi Partidul Libertăţii din Austria sau Democraţii Suedezi.
Hazan a explicat că a fost dispus să aibă o relație cu Partidul Libertății din Austria atunci când acesta se afla sub conducerea lui Heinz-Christian Strache, despre care purtătorul de cuvânt al Likud a spus că a încercat să scoată elementele antisemite din partid. De când Strache a demisionat, pe fondul unui scandal de corupție, Likud nu a mai fost în contact cu partidul.
În ceea ce privește Democrații Suedezi, Hazan a declarat: “În trecut, au fost un partid antisemit autodeclarat. Astăzi, ei sunt fundamental diferiți. Există antisemiți acolo, dar partidul îi denunță. Aceasta este diferența”.
La începutul acestei luni, ambasadorul israelian în România, David Saranga, a criticat AUR pentru că a cerut mai puțină educație despre Holocaust, numindu-i „jignitori“.
„Am susținut întotdeauna că o cunoaștere corectă și obiectivă asupra ororilor care au avut loc în timpul Holocaustului în România este necesară pentru a evita repetarea unor astfel de tragedii”, a scris Saranga pe Twitter.
„Tânăra generație trebuie să învețe temeinic despre această pagină întunecată din istoria omenirii pentru a înțelege că antisemitismul, xenofobia și intoleranța nu-și au locul în societatea de astăzi și că ele intră în conflict cu valorile democratice și europene asimilate de România” – a mai declarat acesta.
Ambasadorul a lăudat o lege aprobată de Parlamentul României în noiembrie și susținută de președintele Klaus Iohannis, care va face obligatorie studierea Holocaustului.
„Reacțiile extremiste ne reamintesc că ideologiile și manifestările radicale sunt prezente și astăzi“, a scris el pe Twitter. „Sunt sigur că poporul român va alege adevărul istoric în locul discursului antisemit“.
Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Alexandru Muraru, a declarat atunci, ca răspuns la declarația AUR, că “România are datoria de a apăra memoria victimelor Holocaustului și avem instrumentele, instituțiile și voința politică pentru a îndeplini această misiune.
O tragedie de amploare precum Holocaustul nu poate fi o « chestiune minoră » , având în vedere că a dus la distrugerea unui procent semnificativ din comunitatea evreiască din România”, a spus Muraru.