Liderii UE au acceptat propunerea României, Lituaniei și Poloniei și cer Comisiei Europene un “plan de sprijin economic pentru Belarusul democratic”

0
735

Consiliul European a susținut joi noaptea propunerea înaintată de România, Lituania și Polonia săptămâna trecută, printr-o declarație comună a președinților celor trei state, și a solicitat Comisiei Europene să pregătească un plan cuprinzător de sprijin economic pentru Belarusul democratic, informează Calea Europeană.

Reuniți joi și vineri la Bruxelles într-un Consiliu European special consacrat relațiilor externe și politicilor cruciale ale UE, precum Piața Unică, politica industrială și cea digitală, cei 27 de șefi de stat sau de guvern au decis joi noaptea, la Bruxelles, să dea undă verde unor sancțiuni împotriva autorităților din Belarus, însă nu și împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko, după ce au ajuns și la un acord privind un mesaj de fermitate însoţit de ameninţarea cu sancţiuni adresat Turciei, într-o nouă strategie duală la adresa Ankarei.

De asemenea, Consiliul European încurajează Comisia Europeană să pregătească un plan cuprinzător de sprijin economic pentru Belarusul democratic“, se subliniază în concluziile șefilor de stat sau de guvern europeni, o propunere care a fost reliefată și în declarația comună a președinților Lituaniei, Poloniei și României.

Cei trei lideri est-europeni au subliniat că este util ca Uniunea Europeană, ca putere economică globală majoră, să propună un pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic. 

“Pachetul ar trebui să includă, inter alia: facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană și asistență pentru negocierile de aderare la Organizația Mondială a Comerțului; un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condițiile necesare; asistență pentru diversificarea sectorului energetic și pentru securitatea energetică a Belarusului; acces la resursele financiare pentru restructurarea și lansarea economiei belaruse de tip liberal; prezență și activitate sporite ale Instituțiilor Financiare Internaționale pentru reformarea economiei belaruse și pentru sporirea investițiilor”, au propus Klaus Iohannis, Gitanas Nauseda și Andrzej Duda.

În concluziile adoptate, Consiliul European condamnă violența inacceptabilă a autorităților din Belarus împotriva protestatarilor pașnici, precum și intimidările și arestările și reținerile arbitrare survenite în urma alegerilor prezidențiale, nerecunoscând rezultatele acestora din urmă.

Consiliul European sprijină pe deplin dreptul democratic al poporului belarus de a-și alege președintele prin alegeri noi, libere și corecte, fără intervenții externe.

Consiliul European solicită autorităților belaruse să pună capăt violenței și represiunii, să îi elibereze pe toți deținuții și prizonierii politici, să respecte libertatea mass-mediei și societatea civilă și să demareze un dialog național incluziv. Este de acord cu faptul că ar trebui impuse măsuri restrictive și invită Consiliul să adopte fără întârziere decizia în cauză.