La Praga va fi oprită circulaţia auto în apropierea şcolilor pentru ca elevii să se simtă în siguranţă atunci când merg la şcoală

0
66

În districtul “Praga 20” din estul capitalei cehe, în apropierea școlilor urmează să se introducă un regim special pentru șoferi.

În cursul săptămânii, între orele 7:30 și 8:00 a.m., pe străzile adiacente școlilor, circulaţia auto va fi închisă. Acest lucru va face ca mersul la școală să fie mai sigur pentru copii și, în plus, mașinile părinților nu vor mai polua aerul înaintea începerii activităţilor şcolare. Acesta este un proiect pilot “Školní Ulice”, care se va derula pe tot parcursul anului şcolar.

Dacă aprecierile elevilor, ale profesorilor şi ale părinţilor vor fi pozitive, atunci măsura închiderii circulaţiei auto va fi luată şi lângă alte şcoli din Praga. Autorităţile municipale din districtul Praga 20 speră că, datorită acestei măsuri, mai mulţi părinţi vor începe să-şi trimită copiii la şcoală pe jos, cu bicicleta sau scuterul.

Şi în alte țări din UE, școlile încurajează elevii și părinții lor să se folosească cât mai puțin de mașini. De exemplu, în Irlanda, anul acesta va fi pusă în practică inițiativa Active School Travel, în cadrul căreia organizatorii îndeamnă elevii să se deplaseze până la școală pe jos sau cu bicicleta măcar o zi pe săptămână, în zilele de miercuri.