Klaus Iohannis: “Aprofundăm integrarea europeană în beneficiul cetăţenilor”

0
113

Președintele României, Klaus Iohannis, a întărit ideea destinului României în Uniunea Europeană și a parcursului în familia europeană. Șeful Statului a subliniat beneficiile prezenței României în spațiul eurpean.

“Pentru România, proiectul european reprezintă mai mult decât o simplă construcţie politică. Uniunea Europeană înseamnă libertate, democraţie, pace și prosperitate, șansa unui viitor comun alături de naţiuni puternice și prospere. Beneficiile apartenenţei la UE pentru România în plan economic, social, cultural și geopolitic sunt indiscutabile: libertatea de a călători, de a studia, de a lucra, de a locui în orice stat din Uniune, creșterea nivelului de trai, fonduri pentru modernizarea ţării, piaţă comună. La nivel european, voi milita în continuare pentru reducerea diferenţelor economice și sociale între statele membre, și voi lupta pentru ca România să aibă cât mai mult de câștigat. Voi continua să solicit tuturor autorităţilor implicate transparenţă și dialog responsabil, astfel încât proiectul european să fie menţinut aproape de cetăţeni. România a deţinut, în primul semestru al anului 2019, Președinţia Consiliului Uniunii Europene, un mandat cu multe reușite, recunoscute de partenerii europeni”, a declarant Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a reamintit de declarațiile susținute la Summitul de la Sibiu din luna mai a acestui an, un moment istoric pentru România.

“Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019 a marcat un moment istoric prin care, alături de ceilalţi lideri europeni, am reafirmat voinţa comună și unitatea statelor membre în jurul unor valori și obiective comune. Declaraţia de la Sibiu va constitui un reper esenţial în consolidarea unei Uniuni mai puternice, mai coezive și mai democratice. Obiectivul meu fundamental este ca România să contribuie, pe termen mediu și lung, la iniţiativele cele mai avansate din perspectiva integrării europene. Va trebui să depunem toate eforturile ca România să participe la demersurile de consolidare a proiectului european, pe baza unor obiective definite în comun şi care să răspundă așteptărilor cetăţenilor. Îmi asum responsabilitatea ca ţara noastră să rămână un partener solid în orice demers pro-european”, a mai spus Iohannis.