Jens Stoltenberg vine în România la invitația lui Klaus Iohannis – cei doi merg vineri la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a-i primi pe cei 1.000 de militari americani care vin în România

0
460

Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vor efectua vineri în vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, unde vor ajunge în cursul zilei cei 1.000 de soldați americani pe care SUA i-au dislocat pe fondul tensiunilor cu Rusia, relatează CaleaEuropeană.ro.

Administrația Prezidențială a publicat itinerariul oficial al vizitei secretarului general al Alianței în România. Astfel, de la ora 11:00, Iohannis și Stoltenberg vizitează Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și vor avea convorbiri tête-à-tête. De la ora 11.20, cei doi vor avea convorbiri oficiale, iar de la ora 11.45 se vor întâlni cu militarii dislocați în bază.

La ora 12:15, Iohannis și Stoltenberg participă la o conferință de presă comună.

Jens Stoltenberg vine în România la invitatia președintelui Klaus Iohannis.

La Baza Mihail Kogălniceanu va fi prezent și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Informația vine în contextul în care șeful statului a efectuat joi o vizită la Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, de unde i-a invitat pe aliații din NATO să se alăture Statelor Unite și Franței cu prezență militară în România și a punctat că NATO rămâne cea mai solidă garanție de securitate pentru țara noastră, în timp ce Jens Stoltenberg a anunțat, tot joi, de la sediul Alianței Nord-Atlantice, că NATO se pregătește să înființeze un grup de luptă în România pentru regiunea Mării Negre.

Convoaiele cu tehnică militară ale detaşamentului de 1.000 de soldați americani, ce va fi prezent în România ca parte din angajamentul SUA faţă de aliaţii NATO, au intrat în țara noastră miercuri noaptea, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, urmând a se deplasa spre Constanţa joi dimineaţă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, detașamentul de forțe întrunite, de valoare batalion de infanterie, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al Forțelor Terestre ale SUA, a început, miercuri, 9 februarie, pregătirile finale pentru dislocarea din Germania către România.

Detașamentul, care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar, va acționa pe teritoriul României sub comanda operațională a Corpului V al SUA.

Citește mai mult pe CaleaEuropeană.ro.