Iulia Scântei: Să citeşti pe site-ul CCR că e nevoie de revizuirea Constituţiei pentru a respecta deciziile CJUE este o glumă proastă

0
611

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei (PNL), consideră că este “o glumă proastă” să citeşti pe siteul Curţii Constituţionale a României că este nevoie de revizuirea Constituţiei pentru respectarea deciziilor CJUE . Ea a precizat că reacţia Curţii la decizia CJUE privind supremaţia dreptului european nu reprezintă poziţia oficială a plenului CCR şi poate fi cel mult o părere juridică a preşedintelui CCR, Valer Dorneanu. Iulia Scântei a afirmat într-o postare pe pagina sa de Facebook, că acel comunicat al CCR nu are efect juridic, transmite News.ro.

Curtea Constituţională a României (CCR) a afirmat că decizia CJUE referitoare la faptul că judecătorii nu pot fi cercetaţi disciplinar pentru sentinţe care nu respectă decizii ale CCR, dacă acestea contravin dreptului UE, nu produce efecte în mod practic decât după revizuirea Constituţiei în vigoare, „care, însă, nu se poate face de drept”.

“Curtea Constituţională nu reprezintă România în relaţia cu Uniunea Europeană. Comunicatul CCR publicat pe site-ul instituţiei în data de 23 decembrie, cu referire la ultima decizie CJUE, e nul juridic si nu are niciun efect juridic obligatoriu pentru nicio autoritate a statului român sau pentru vreun cetăţean! Comunicatul de presă nu reprezinta poziţia Statului român faţă de UE. Statul Român şi-a exprimat angajamentul de a recunoaste supremaţia dreptului european în 2003 când s-a revizuit Constituţia şi s-a introdus obligativitatea respectării tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi a celorlalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu precum Decizia UE privind MCV din 2006”, a transmis Iulia Scântei.

Ea a precizat că va pune în discuţia membrilor Comisiei Juridice a Senatului acel comunicat.

“În prima şedinţă a Comisiei Juridice a Senatului voi pune în discuţia membrilor Comisiei problema acestui aşa-zis comunicat pentru a identifica dacă reprezintă poziţia oficială a CCR, potrivit legii, cine şi-a însuşit-o de fapt şi la sesizarea cui şi ce efecte are acest document câtă vreme Curtea Constituţională nu are nicio atribuţie constituţională în privinţa garantării îndeplinirii obligaţiilor statului român rezultate din actul aderării aşa cum au Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească! Să fim clari: politica europeana si externa a României nu se face prin comunicatele de presă ale CCR, ci prin acte oficiale asumate de autorităţile statului care au atribuţii în acest sens: Guvernul, prin Ministerul Justitiei şi Ministerul afacerilor externe, a confirmat deja, în luna noiembrie 2021, într-un răspuns oficial adresat comisarului european pentru justiţie Didier Reynders că România recunoaşte supremaţia dreptului european şi că va susţine prin remedii legislative, respectarea deciziilor CJUE”, a explicat preşedintele Comisiei Juridice din Senat.

De asemenea, Iulia Scântei a mai precizat că Senatul şi-a însuşit punctul de vedere al Comisiei Juridice şi a transmis prin Biroul Permanent, un mesaj similar la aceeaşi scrisoare a oficialului european: Senatul, cameră decizională pentru proiectele de modificare a Legilor Justiţiei şi pentru cele privind desfiinţarea SIIJ, va legifera respectând principiul cooperării loiale enunţat în tratatul UE, supremaţia dreptului european, precum şi deciziile CJUE.

“Să citeşti pe site-ul CCR că e nevoie de revizuirea Constituţiei pentru a respecta deciziile CJUE este o glumă proastă! Nu e nevoie de nicio revizuire a Constituţiei ca să respecţi CJUE. ”A respecta CJUE” înseamnă de fapt, să respecţi propria Constituţie în vigoare azi, adică prevederile art. 148. Este inadmisibil ca pe site-ul <<garantului supremaţiei Constituţiei>> să găseşti acest comunicat de presă, care nu reprezintă nici măcar poziţia oficială a Curţii, adică a plenului CCR format din cei 9 judecători. Acest comunicat neînsuşit de plenul Curţii poate fi doar o ”părere juridică” a Preşedintelui CCR Valer Dorneanu care controlează direct Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol care a postat acest text. Iar Valer Dorneanu ”nu este CCR” deşi aşa se comportă, iar opinia sa juridică retrogradă specifică anilor ‘90 nu poate reprezenta ”poziţia oficială” a Curţii Constituţionale din România”, a mai afirmat Iulia Scântei.

Ea consideră că opoziţia formată din AUR şi USR se foloseşte de contextul creat de noua decizie CJUE şi de acest comunicat CCR, ca să “apropie” România de Polonia si Ungaria, ţări aflate deja în procedura de sancţionare a UE pentru nerespectarea statului de drept, menţionând că România nu se află într-o astfel de situaţie.

“De la AUR nu avem asteptări, este un partid antieuropean convins, extremist şi ne vrea în afara Europei. În schimb, USR e un partid proeuropean, condus de un fost comisar UE, care se laudă că militează pentru statul de drept şi pentru statutul european al României, ca parte a UE. Si cu toate acestea, la nivelul unor postări pe reţele sociale ori în declaraţiile unor lideri, USR face tot posibilul să ne îndepărteze de UE din raţiuni politice proprii şi să aşeze România în linie cu Polonia şi Ungaria. Prin declaraţii neinspirate, USR pare că “invită” Comisia să declanşeze o procedură de infringement împotriva României pe tema statului de drept chiar cu riscul blocării fondurilor din PNRR doar ca să capitalizeze politic”, a explicat preşedintele Comisiei Juridice a Senatului.

Iulia Scântei îi invită pe parlamentarii din USR la o analiză înainte de a pune România în situaţii politice nedorite la nivel european.

“În România nu avem o încălcare sistematică a statului de drept, nu sunt la putere partide extremiste, nu avem un guvern condus de un premier antieuropean si nici un preşedinte anti-stat de drept. Dimpotrivă, Preşedintele României Klaus Iohannis şi Premierul Nicolae Ionel Ciucă sunt lideri proeuropeni şi susţin <<rule of law>> ca fundament al democraţiei, precum şi drumul euro-atlantic al României”, a mai afirmat Iulia Scântei.

Ea a menţionat că prezenţa PNL în coaliţia de guvernare este o garanţie că nu se va ajunge la derapajele din epoca Dragnea.

“Prezenţa PNL în coaliţia de guvernare este o garanţie că nu vom mai ajunge la derapajele legislative din epoca Dragnea. Mă aştept ca actualul PSD, prin liderii de azi, să aibă o orientare proeuropeană consecventă şi să respecte programul de guvernare care prevede desfiinţarea SIIJ şi recunoaşte supremaţia dreptului european! Îi aştept pe colegii parlamentari din USR în Comisia Juridică cu soluţii bune şi deschişi la dialog pentru a îndeplini obiectivele de referinţă MCV întrucât acesta este proiectul comun de ţară. Parlamentul împreună cu Ministerul Justiţiei au rolul de a duce la bun sfârşit reforma in Justiţie pentru finalizarea MCV. Timpul pierdut până acum în polemici politice poate fi recuperat şi pot fi identificate soluţii legislative împreună cu sistemul judiciar pentru a desfiinţa SIIJ şi pentru a face din sistemul judiciar un serviciu public eficient pentru cetăţeni”, a mai declarat Iulia Scântei.