Israelul descoperă o cetate de pe vremea regelui David în Înălțimile Golan

0
730

Miercuri, arheologii israelieni au dezvăluit descoperirea unei fortăreţe vechi de aproximativ 3.000 de ani aflată în Înălţimile Golan ocupate, cetate despre care se crede că a fost ridicată de aliații fostului rege David, scrie Le Soir.


Această fortăreaţă din piatră bazaltică a fost dezgropată în apropierea așezării evreiești Hispin, în partea Înălţimilor Golan siriene ocupate de Israel din 1967, în cadrul unor săpături efectuate înainte de construirea unui cartier rezidențial în acea zonă.


Potrivit lui Barak Tzin, care a condus săpăturile pentru Autoritatea Antichităților din Israel, structura a cărei parte a fost prezentată miercuri presei se întinde pe aproximativ 1.000 de metri pătrați. La fața locului, arheologii au găsit, de asemenea, o piatră gravată cu nişte personaje cu coarne întinzându-și brațele, precum și statueta unei femei care ţine un instrument muzical care pare a fi un tambur.


Această descoperire este similară cu artefacte găsite într-un alt loc, cel al Betsaidei, “legat de capitala regatului Geshur”, aflat lângă lacul Tiberiade, pe actualul Platou Golan, pe vremea regelui David, figură biblică considerată a fi unul dintre fondatorii vechiului stat israelit.


Este vorba despre “prima” cetate din această perioadă descoperită pe Înălțimile Golan, conform Antichităților israeliene, și o “nouă piesă de a unui puzzle” care permite descifrarea relațiilor dintre regatul regelui David și aliații săi locali din Geshur.


“Începem doar să redescoperim Golanul”, a afirmat dl. Tzin, prezent la faţa locului, potrivit căruia cercetările viitoare ar putea oferi o reprezentare a granițelor regatului Geshur. “Credem (că acest regat) se întindea până în Siria”, a adăugat el.


Cercetările arheologice rămân un subiect sensibil în Israel și în Teritoriile palestiniene, unde rezultatele muncii sunt uneori folosite de asociații sau de partide politice pentru a-și baza revendicările pe locuri istorice sau pe pământuri disputate.