Ion Cristoiu: De teamă să nu fie dați afară de la Guvernare, cei de la USRPLUS au făcut ciocu’ mic și în chestiunea alegerilor din partid. Prin octombrie vom afla că Dan Barna a fost reales la un Congres ținut în bula de pe Facebook

0
613

În cadrul unui articol postat pe blogul său personal, jurnalistul Ion Cristoiu a atras atenția asupra faptului că nu doar alegerile din Partidul Național Liberal ar trebui să fie în atenția publicului, ci și cele din USR-PLUS. Acesta a atras însă atenția spura faptului că acestea vor fi unele mimate, rezultatul fiind unul previzibil: Dan Barna. În acest sens, „USRPLUS va semăna și mai tare în materie de mediocritate cu pe veci mediocrul Dan Barna, un politician plat, frigid, lipsit de orice carismă”.


Redăm, în continuare, conținutul articolului disponibil integral AICI:

Alegerile din Partidul Național Liberal, încununate de Congresul din 25 septembrie 2021, constituie în prezent subiectul numărul unu al dezbaterii în presă, în politică și în întreaga opinie publică de la noi (…).

Și totuși anul acesta au loc alegeri identice și într-un alt partid de guvernământ: USRPLUS. În iulie, ca și în Partidul Național Liberal se desfășoară în USRPLUS alegeri pentru filialele locale și județene. Congresul de alegere a noului președinte e programat pentru 2 octombrie 2021. Ar exista toate argumentele pentru ca și alegerile din USRPLUS să se proiecteze în prim planul dezbaterii naționale, să devină un eveniment mediatic principal. Pe lângă faptul că USRPLUS e partid de guvernămînt și că la fel ca în Partidul Național Liberal rezultatul confruntării ar putea avea efecte asupra administrației publice, printre argumentele că bătălia din USRPLUS ar trebui să aibă o tensiune măcar pe jumătate decît cea din PNL, trebuie să adăugăm că unul dintre cei care s-au angajat deja în bătălie e Dan Barna, nimeni altul decît vicepremierul în guvernul de Centru Dreapta Florin Cîțu. Dacă pierde șefia USRPLUS e greu de crezut că Dan Barna va mai fi vicepremier.

În mai multe locuri din țară primăriile sunt deținute de lideri ai USRPLUS. Mulți dintre ei sunt și șefii filialelor locale ale partidului. Alegerile din acest partid,  care înseamnă de data asta și înscrierea în cursă a liderilor PLUS, pot duce la răsturnări în ierarhia puterilor locale. Primarii în exercițiu vor fi contestați în șefia de pe plan local a partidului de candidați de la USR sau de la PLUS. Pierderea șefiei partidului pe plan local înseamnă pentru un primar și riscul de a nu mai putea conta pe consilierii partidului, supuși acum unui alt șef. Un alt motiv care ne-ar îndreptăți așteptarea ca alegerile din USRPLUS să devină o confruntare de nivel național rămîne fuziunea dintre cele două partide. Pentru șefii se bat acum nu numai cei din USR, dar și cei din PLUS. La nivel central președinția deținută de USR-istul Dan Barna e dorită de PLUS-istul Dacian Cioloș. Dan Barna ar fi cel puțin teoretic amenințat de concurenți din USR. Să nu uităm că toate alegerile de pînă acum au fost cîștigate cu greu și cu mari probleme de către Dan Barna, contestat de lideri mult mai radicali decît el. Și cu toate acestea alegerile din USRPLUS au rămas undeva la periferia vieții noastre politice. A fost un moment cînd s-a crezut că ele vor deveni un eveniment politic major, de interes național. E vorba de momentul în care Dacian Cioloș a mormăit că ar vrea să fie el președintele USRPLUS. Acest moment s-a dezumflat rapid prin dispariția lui Dacian Cioloș din spațiul public autohton.

Vor trece alegerile din USRPLUS de la periferia vieții noastre politice în centrul atenției naționale?
După părerea mea, nu.
Și iată de ce:

  1. Viața internă USRPLUS a fost până acum ținută la secret. Partidul cu pretenții de a fi cel mai european de pe scena românească, partidul care se vrea reprezentantul unei altfel de politică are în privința vieții interne o secretomanie de tip securistic. Această secretomanie, determinată și de faptul că principalele evenimente ale acestui partid se petrec în Bula de pe Facebook, ne face să credem că alegerile din USRPLUS vor rămîne la fel de secrete ca și alegerile din ISIS.
  2. Spre deosebire de liderii PNL, toți liderii USRPLUS sînt mulțumiți de rezultatul alegerilor. Aproape toți parveniți în funcții de pe stradă, ei consumă de cîteva luni, asemenea unor flămînzi nimeriți la un ospăț pantagruelic, noutățile aduse în viața lor de funcțiile de demnitari, de primari, de consilieri, de parlamentari. Saltul de la cetățeanul care vindea telefoane mobile sau ducea pizza,  la ditamai primarul, la ditamai parlamentarul sau la ditamai demnitarul a fost atît de mare încît liderii USRPLUS sînt mulțumiți cu condiția lor de acum și prin asta cu actualul președinte al USR,  Dan Barna. (…)
    Ce să-i reproșeze lui Dan Barna liderii USRPLUS după ce sub conducerea lui s-au pricopsit?
  3. E imposibil să nu observi că ultimul timp, după demiterea lui Vlad Voiculescu, membrii Guvernului din partea USRPLUS au făcut ciocul mic. Practic, nici unul din miniștrii USRPLUS nu se mai delimitează de deciziile suspecte ale Guvernului dominat acum de PNL. Speriați că ar putea avea soarta lui Vlad Voiculescu, miniștrii de sub conducerea lui Dan Barna, s-au dat la fund. Ei evită să intre în polemică cu miniștrii Partidului Național Liberal și mai ales cu șeful Guvernului, deși ar avea multe motive. Ei știu însă că pot fi dați afară rapid din Guvern dacă îi supără pe cei de la Partidul Național Liberal, dar mai ales pe premierul Florin Cîțu. Prin urmare e greu de presupus că în perioada alegerilor liderii USRPLUS îl vor denunța pe Dan Barna pentru că a lipsit USRPLUS de combativitatea de pînă nu demult, transformîndu-i pe miniștrii USRPLUS în niște birocrați brejneviști.

Spre deosebire de PNL, USRPLUS nu va trece prin tumultul bătăliei pentru șefia partidului. Prin octombrie vom afla că Dan Barna a fost reales la un Congres ținut în bula de pe Facebook, un congres la care au avut acces doar cei care au primit o parolă. Și USRPLUS va semăna și mai tare în materie de mediocritate cu pe veci mediocrul Dan Barna, un politician plat, frigid, lipsit de orice carismă.