Interviu Lucian Rusu: „Îmi doresc ca oamenii să spună despre mine că i-am reprezentat cu cinste”

0
1145

Într-un interviu acordat unei publicații locale, Lucian Rusu, actual Secretar de stat în cadrul Secretariatul General al Guvernului și candidat PNL Iași pentru Camera Deputaților a mărturisit că „Îmi doresc ca oamenii să spună despre mine că i-am reprezentat cu cinste”.

Redăm în continuare conținutul integral al interviului:

Dle. Lucian Rusu, sunteți relativ nou în peisajul politic ieșean. Candidatura dumneavoastră pentru Camera Deputaților pe lista PNL Iași este surprinzătoare, mai ales că erau vehiculate nume cu experiență în politica ieșeană. Cum ați reușit?

Nu aș spune că sunt nou în peisajul ieșean. Să fac parte din partidul Brătienilor a fost unul dintre visurile mele. De 15 ani sunt membru activ în PNL, implicându-mă încă din studenție. Am fost mereu un om de echipă.

De altfel, lista PNL Iași nu cred că este o surpriză pentru nimeni. Partidul Național Liberal și-a asumat public o profesionalizare a Parlamentului, o instituție cheie pentru democrație. Sunt convins că experiența mea în mediul public, privat și chiar asociativ au contact foarte mult la fel ca și rezultatele foarte bune pe parcursul întregii activități profesionale.

Am lucrat mai bine de 10 ani în cadrul celei mai mari companii de energie cu capital privat românesc, care astăzi este unul dintre cei mai respectați și apreciați furnizori de energie din România. Responsabilitățile mele au variat de la implementarea politicii comerciale, vânzări și activități de trading pe piețele internaționale de energie, până la dezvoltarea parcurilor fotovoltaice.

Din 2019, m-am alăturat echipei Guvernului PNL condus de domnul Ludovic Orban, convins fiind că este momentul pentru o schimbare la nivel național, care să aducă bunăstare pentru cetățeni și oportunități de dezvoltare pentru mediul privat. Am devenit Secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, unde am în coordonare companiile de transport în energie electrică și gaze naturale: Transelectrica și Transgaz. Mă bucur că astăzi ele abordează principiile de guvernanță corporativă, au dezvoltat practici responsabile și transparente, au planuri naționale de dezvoltare pe 10 ani, și-au îndeplinit în trimestrele 1 și 2 indicatorii propuși în planul de investiții pentru 2020 și au încheiat cu profit primul semestru al acestui an.
 
Cred că publicul ar dori să știe detalii și despe viața dumneavoastră. Ce fel de om sunteți, ce anume v-a format?

M-am născut în Municipiul Pașcani, într-o frumoasă familie alături de cei doi frați mai mari. Am copilărit în anii grei ai sfârșitului comunismului și ai perioadei de tranziție de după Revoluție.

Verile mi le petreceam la bunici, in localitatea Deleni unde activitățile gospodărești s-au împletit cu năzbâtiile tipic copilărești. De la bunici am învățat ce înseamnă respectul pentru vârstnici și muncile agricole. Mama a fost învățătoare și m-a ghidat să pun mereu accent pe educație, să respect profesia didactică și școala. În fiecare duminică mergeam cu familia la Biserică, în parohia Sfânta Vineri și astfel am înțeles importanța credinței. Am avut o copilărie fericită și pentru asta le mulțumesc părinților care mi-au oferit iubire necondiționată și cei „șapte ani de acasa”.

Educația mi-am început-o încă de a o vârstă fragedă. Am fost la creșă, apoi la grădiniță. Primii pași în școală i-am făcut sub îndrumarea doamnei învățătoare Victoria Hamza, la Școala Gimnazială „Miron Costin”. Îmi amintesc și astăzi emoția acelor zile. Studiile liceale le-am urmat la Grupul Școlar C.F.R. Unirea din Pașcani, profilul matematică – informatică. Cu prietenii de atunci țin legătura și astăzi, amintindu-ne cu drag de cadrele didactice dar și de poznele adolescenței. Diriginte mi-a fost profesorul de fizică, domnul Bălțătescu Gheorghe, cel mi-a inspirit dragostea pentru fizică și a devenit pentru mine un reper în alegerea profesiei. Așadar, am urmat studiile de licență și masterat ale Facultății de Electrotehnică din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Astăzi sunt căsătorit și am două fetițe de 8 respectiv 6 ani care sper să aibă o copilărie cel puțin la fel de fericită și împlinită.

Ce vă plăcea să faceți în copilărie?

Să joc fotbal. Pasiunea pentru acest sport am dobândit-o de la tata și o împart și aștăzi cu frații mei. De mic mi-am dorit să fiu un „cavaler al fluierului” și din 2006 am început să arbitrez meciuri în întreg județul. Dragostea față de sportul rege o păstrez și astazi, mergând săptămânal la jocuri amicale. 

Ca și în fotbal, în politică e important să respecți legile jocului, să fii fair play și să nu uiți importanța echipei. 

Vă amintiți cu plăcere de perioada studenției?

A fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea.

După examenul de Bacalaureat am ales să devin inginer, ca și fratele meu mijlociu, urmând studiile de licență și masterat ale Facultății de Electrotehnică din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Pasiunea pentru fizică și matematică m-au ajutat. Am avut o viață de student tipică: stăteam la cămin, așteptam cu nerăbdare pachetele de mâncare de la gară și mă străduiam să învăț cât mai bine pentru examene. Trebuie să recunosc, pentru unele apucam să învăț „în ajun”, cum s-ar spune.

Dar mi-am dorit mereu să fac mai mult, să contribui la schimbare în bine, să fac parte dintr-o echipă. Astfel am început să mă implic în activități de voluntariat și în organizații studențești. Am implementat mai multe proiecte, m-am implicat în activități de reprezentare și, în timp am devenit Președintele Asociației Studenților Tineri Ingineri Politehniști (ASTIP). În acest context mi-am cunoscut viitoarea soție, implicată în mișcarea națională de reprezentare a studenților. Împreună avem astăzi două fetițe superbe, care sunt convins că vor fi cel puțin la fel de implicate și  energice.

Tot în studenție am început să lucrez, convins că „munca este brățară de aur” si am intrat in Clubul Studenților Liberali. 

Vă simțiți împlinit profesional?

Da, extrem de împlinit. Cred că am reușit să cunosc provocările atât din mediul public cât și din cel privat. 

Prima funcție într-o instituție publică am avut-o în 2008, la conducerea Direcției Județene pentru Tineret Iași. A fost de altfel și prima „ciocnire” cu mecanismele birocratice. 

Apoi am învățat apoi cum funcționează o companie privată și care sunt resorturile pentru a rămâne pe o piață concurențială. ”Birocrația” nu era un astfel de resort. Ca absolvent de Politehnică a fost o oportunitate pentru mine să pot lucra în domeniul energetic și mai ales să performez.

Din postura de consilier parlamentar m-am familiarizat cu regulile procesului legislativ, modul în care funcționează Parlamentul României și care ar trebui să fie ciclul unei politici publice. Poate cea mai importantă lecție învățată a fost că o lege bună se realizează doar în parteneriat și prin dialog cu cetățenii.

Sunt convins că mai am multe de învățat și îmi doresc să fac asta. Cred că nu există om care le știe pe toate dar cu încredere și determinare poți genera schimbări pozitive.

Să știți că pentru mine postura de parlamentar nu este „un loc călduț”. Oricând mă pot întoarce fără emoții și pot performa în privat. Am ales însă acest drum pentru că la final, tragând linie, când nepoții mă vor întreba „ce am făcut în tinerețe?” să le pot da exemple despre cum am schimbat și dezvoltat România, în mod concret.

Ce ne puteți spune despre parcursul dumneavoastră politic?

De mai bine de 15 ani activez în PNL Iași. M-am implicat în toate campaniile electorale în toate activitățile acestora: de la lipit de afișe la organizarea de evenimente, de la coordonarea de echipe până la pregătirea delegaților în secțiile de votare. Am învățat un lucru importat: doar prin efortul și energia fiecărui membru, printr-un dialogul constant cu oamenii și repectarea promisiunilor electorale, poți câștiga, pe termen lung încrederea unei comunități. 

De-a lungul timpului am ocupat mai multe funcții în echipa liberală și am participat la mai multe competiții interne. Ca în orice demers democratic uneori am câștigat alteori nu, însă niciodată nu am renunțat. Astăzi sunt membru în Biroul Permanent Județean PNL Iași iar la nivel național am fost ales în Curtea de Onoare și Arbitraj a PNL și activez ca vicepreședinte în Comisia de energie a PNL.

Cum v-ați caracteriza ca om politic?

Sunt același om, fie în politică, în profesie sau în viața privată. Tot ceea ce fac este din pasiune și fac cu mare plăcere.

Mereu mi-am dorit să fiu un om de echipă. Apreciez fair-play-ul și respectul pentru valori. Ele sunt fundamentale nu doar în competiția electorală ci și în viața de zi cu zi. 

Cred că politica trebuie făcută pentru și împreună cu cetățenii. De aceea, a fi într-o funcție publică înseamnă o responsabilitate pe care trebuie să o îndeplinești în mod deschis, transparent și pentru binele general.

Sunt convins că principiile liberale sunt cele care stau la baza dezvoltării comunităților într-un mod sustenabil și că parteneriatul între stat și privat, în interesul cetățenilor, reprezintă soluția pentru a depăși decalajele. 

Îmi doresc, ca oamenii să spună despre mine că „i-am reprezentat corect”, fiind un „politician consecvent și cu valorile la el”.