Inițiativa parlamentarilor PNL Iași pentru salvarea monumentelor istorice a fost aprobată în Parlament. Banii provin din impozitarea jocurilor de noroc.

0
305

800 de monumente istorice vor fi salvate printr-un program național inițiat de parlamentarii PNL Iași.

Astăzi, cu 271 de voturi pentru, nicio abținere și niciun vot împotrivă, a fost votată, în Camera Deputaților, Legea pentru instituirea Programului Național de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil, care va asigura finanțarea pentru salvarea de la distrugere a 800 monumente istorice.

“În calitate de inițiator al acestui program, alături de colegul meu senator, Liviu Brătescu, și colegi senatori ai Partidului Național Liberal, considerăm că este o șansă unică pentru patrimoniul imobil istoric al României și păstrarea memoriei culturale pentru generațiile viitoare. Mecanismul de finanțare din această lege presupune alocarea anuală de fonduri pentru restaurarea a 100 de monumente. Pe scurt, finanțăm lucrările esențiale pentru stoparea degradării, cu un buget maxim de 500.000 de lei per proiect. Proiectele vor fi selectate anual, cu reprezentare echitabilă pentru fiecare județ și municipiul București. Beneficiarii pot fi atât persoane fizice, cât și juridice, cu drepturi asupra monumentelor.”, a declarat Alexandru Muraru, deputat PNL Iași.

“Împreună cu specialiștii și colegii din Ministerul Culturii am evaluat și identificat peste 800 de clădiri monument în toată țara care sunt în pericol de dispariție. Starea lor este jalnică, vorbim despre clădiri în stare de colaps sau precolaps. Or, în condițiile în care intervenția la astfel de moonumente este una specifică, sensibilă și costisitoare, putem face ceva pentru a le păstra măcar în stadiul actual.Din aceste rațiuni am gândit acest proiect de lege prin care luăm măsurile de bază pentru a pune în siguranță aceste monumente în așa fel încât să nu se dărâme la cel mai mic cutremur, să nu le macine infiltrațiile, în general să fie conservate așa cum sunt acum în vederea unor viitoare mai ample lucrări de restaurare. După toate analizele și estimările, România are capacitatea de a pune în sigurnanță aproximativ 100 de clădiri monument în fiecare an.”, a spus Liviu Brătescu, senator PNL Iași.

Criteriile de evaluare sunt clare:

  • Urgența și gradul de degradare
  • Pericolul public și valoarea culturală.
  • Necesitatea protejării componentelor artistice ale monumentelor.

Fondurile pentru finanțarea programului vor proveni din 3% din inpozitele colectate de la operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc.