Administrație liberală la rang european în comuna Dolhești

0
1463

Alimentarea cu apă trebuie să fie o normalitate pentru comunităţile rurale. De aceea, primăria comunei Dolheşti a pregătit proiectul de execuţie a lucrărilor necesare de alimentare cu apă şi reţea de canalizare, urmând procedurile legale de licitaţie, în valoare de 5,2 miloane lei. Proiectul se încadrează în priorităţie propuse de Planul urbanistic zonal şi Planurile de amenajare a teritoriului cât şi în Strategia judeţeană pentru accelerarea dezvoltării serviciilor comunitare de utilităţi publice a judeţului Iaşi.

Localitatea Dolheşti are demarat un proiect de înfiinţare a unui sistem de alimentare cu apă şi canalizare a apelor menajere ce urmează a fi executat, fiind finanţat din fonduri europene. Locuitorii din satul Pietriş au nevoie de această investiţie astfel încât tinerii să rămână în comună şi să dezvolte activităţi economice şi agricole. Prin infiintarea unui sistem de alimentare cu apa si a unei retele de canalizare ape uzate menajere se doreste ca în aceasta zona sa creasca numarul si importanta investitiilor atrase si dezvoltarea celor existente, asigurând totodata si furnizarea unor conditii de viata adecvate. Dezvoltarea infrastructurii de servicii tehnico-edilitare locale prin infiintarea unui sistem de alimentare cu apă potabilă şi a unei reţele de canalizare a apei uzate menajere va avea un impact pozitiv la dezvoltarea economică şi socială a regiunii”, a declarat primarul Gelu Iacob, primarul PNL al comunei Dolheşti.

Construirea unei grădiniţe în comuna Dolheşti este motivată de nevoia de educaţie timpurie iar proiectul început de primăriei, în 2018, a fost estimat la 740 mii lei. Construirea și punerea în funcțiune a unei grădinițe în satul Pietriş constituie soluția optimă în vederea creării unui mediu propice dezvotării personale și profesionale a preșcolarilor și dă posibilitate creșterii nivelului de trai al grupului țintă cât și al familiilor acstora.

Educatia este o prioritate absolută şi un agent cheie al asigurării coeziunii sociale capabil să contribuie la îmbunătăţirea climatului democratic european. Educaţia timpurie are un efect pozitiv asupra abilităţilor copilului şi asupra viitoarei sale cariere şcolare, în special pentru copiii proveniţi din medii socio-economice foarte defavorizate, în sensul că aceştia progresează în plan intelectual, dezvoltă atitudini pozitive faţă de învăţare precum şi motivaţia de a depune în viitor un efort real în şcoală. Pe de altă parte, s-a constatat că educaţia timpurie are un efect pozitiv asupra abilităţilor intelectuale şi sociale ale copiilor, independent de mediul lor de provenienţă, atunci când instituţiile preşcolare promovează cu adevărat calitatea. Pentru ca asta să se întâmple, noi trebuie să asigurăm infrastructura necesară”, a specificat primarul Gelu Iacob.

Proiectul de construire şi dotare a dispensarului medical în Dolheşti are domunentaţia finalizată, urmând etapele de contractare a constructorilor. Valoarea construcţiei a fost estimate la 450 mii lei.

Realizarea obiectivului de investiţie are premiza majoră ca prevenţia în domeniul sanitar să fie cea mai ieftină şi mai eficientă metoda de mentinerea sanatatii populatiei. Factorul principal în preventia bolilor este educaţia sanitară precum şi supravegherea permanentă a stării de sănătate a populaţiei. Pentru ca acest lucru să se producă este nevoie ca medicul de familie să fie perfect integrat în mediul său profesional iar accesul pacientului la medic să fie deosebit de facil. Prin implementarea acestui program se creează toate condiţiile ca programele naţionale de prevenţie din domeniul medical să poată fi implementate rapid şi corect. În mod cert costurile proiectului ar fi foarte repede recuperate din economiile rezultate prin scăderea cheltuielilor din sistemul medical datorită îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei şi scăderii numărului de îmbolnăviri”, a subliniat primarul comunei Dolheşti, Gelu Iacob.