Încep înscrierile la clasa pregătitoare – ce noutăţi sunt

0
264

Luna aceasta va începe perioada de înscriere pentru clasa pregătitoare, unităţile de învăţământ urmând să afişeze circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare propus şi numărul de clase pregătitoare miercuri, potrivit ZiaruldeIași.ro.

 La finalul acestei luni va începe şi perioada de depunere a cererilor de înscriere pentru clasa pregătitoare, iar părinţii copiilor care vor împlini 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie pot solicita evaluarea dezvoltării copiilor la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională în cazul în care nu a fost frecventată grădiniţa. Ministerul Educaţiei a aprobat la finalul săptămânii trecute Metodologia de înscriere a copiilor în învăţămânul primar pentru anul şcolar viitor.

Practic, pentru cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021, inclusiv, la solicitarea părinţilor, pot fi înscrişi în învăţământul primar dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Analizarea nivelului de dezvoltare este realizată de către unitatea de învăţământ preşcolar, la cererea părinţilor, dacă acel copil a frecventat grădiniţa.

În situaţia copiilor care nu au frecventat grădiniţa sau care s-au întors din străinătate, evaluarea se efectuează de către Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) în perioada 22 martie – 27 aprilie.

La înscrierea în clasa pregătitoare au prioritate elevii din circumscripţia şcolii, ordinul citat anterior menţionând că „toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată”.

Doar în cazul în care rămân locuri libere se înmatriculează şi copii care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi. În cazul în care părinţii au parcurs paşii menţionaţi anterior, în perioada 29 martie – 28 aprilie se va realiza completarea cererilor-tip de înscriere, care se poate face atât online, cât şi la unitatea de învăţământ.

Important de menţionat este faptul că aplicaţia informatică nu permite înscrierea la mai multe unităţi de învăţământ. Cuprinderea elevilor în clasa pregătitoare se va realiza în două etape succesive, prima în perioada 10-20 mai, iar cea de-a doua în perioada 21 mai – 4 iunie. Cea de-a doua etapă presupune înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiţi din diferite motive.