În timp ce premierul vorbește de o salarizare pe criterii de eficiență și merit, un ministru USR crește din pix lefurile subordinanților!

0
752

În timp ce guvernul Cîțu se angajează să înghețe salariile bugetarilor și vorbește de o salarizare bazată pe merit și eficiență în administrație, ministrul Cristian Ghinea vrea să le acorde subordonaților sporuri uriașe.

Ministerul condus de Cristian Ghinea, al Investițiilor și Proiectelor Europene, a elaborat o ordonanță de urgență prin care va majora salariile a 40 de funcționari – 30 de la acest minister și 10 de la Secretariatul General al Guvernului – întrucât aceștia vor gestiona banii europeni care vin prin programul de reziliență, notează newsweek.ro.

Potrivit datelor din nota de fundamentare a ordonanței, funcționarii subordonați lui Ghinea vor primi în plus peste 5.000 de lei pe lună, în timp ce angajații SGG vor beneficia de 3.788 lei/ lună.

“Pentru personalul Direcţiei generale management mecanism de redresare şi rezilienţă din cadrul MIPE s-a luat în calcul un numar de 30 de persoane (1 director general, doi șefi serviciu și 27 de consilieri), rezultând un impact bugear de 160,672 mii lei pe lună.

Pentru perioada 2021-2025, rezultă un impact bugetar anual de 1928,064 mii lei (160,672 mii lei x 12 luni x 30 persoane).

Pentru personalul Secretariatului General al Guvernului s-au luat în calcul un număr de 10 salariati cu un salariu brut lunar de 10823 lei, rezultând un impact de 3873 lei format din 3788 lei/persoană aferent majorării cu 35% și contribuția CAM 2,25% în sumă de 85 lei.Pentru perioada 2021-2025, rezulta un impact bugetar anual de 464,76 mii lei (3,873×12 luni x 10 persoane)“, se arată în nota de fundamentare. 

În această notă se arată că măsura este necesară și urgentă întrucât “neadoptarea prezentului act normativ ar conduce, pe termen scurt și mediu, la o fluctuație semnificativă a resursei umane specializată care este desemnată să pregătească și să gestioneze Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale și Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, prin migrarea personalului în cadrul autorităţilor de management care gestionează asistența financiară acordată României și care beneficiază de acest stimulent financiar, cu impact semnificativ asupra absorbției fondurilor nerambursabile alocate României prin aceste fonduri“. 

Din decembrie 2020, premierul Cîțu a explicat de mai multe ori de ce este nevoie de înghețarea salariilor din sectorul bugetar.

Am avut o creștere a salariilor medie, în sectorul public, în 2020 cu 8%, când, în restul Europei media a fost de 3%. Anul acesta, în continuare, trebuie să ne asigurăm că vom face investiții și să alocăm resurse către investiții pentru a genera creștere economică. Numai cu creștere economică. Și acesta este semnalul pentru toți angajații din sectorul public: doar dacă avem creștere economică sustenabilă putem să susținem nivelul actual de salarizare“, spunea Cîțu, la 20 ianuarie. 

În ianuarie, Ghinea prezenta situația angajaților din ministerul său: “Este un minister unde oamenii câştigă mai mult ca să facă performanţă, dar efectul pervers este şi că şi au atras într-adevăr oamenii cu pile pentru că se câştiga mai mult