Imagini de pe șantierul Parcului Industrial Lețcani

0
1602

Lucrările la Parcul Industrial Lețcani, primul parc industrial administrat de Consiliul Județean Iași, au ajuns la un procent de execuție de 25% (stadiu fizic), din septembrie 2021, când a fost emis ordinul de începere, până în prezent.

Proiectul parcului industrial de la Lețcani presupune amenajarea terenului, ridicarea unei clădiri administrative, realizarea căilor de acces și a drumului interior, precum și aducerea utilităților la limita de proprietate.

Constructorul lucrează acum la interiorul și exteriorul clădirii administrative, în suprafață de 570 mp, în paralel cu lucrările la infrastructura rutieră din parc. Aceasta urmează să fie creată după finalizarea pernei de argilă pentru ridicarea terenului la cotă. Săptămâna viitoare urmează să fie realizat și montajul alucobondului pe clădire.

Clădire administrativă Parc Industrial Letcani
Clădire administrativă Parc Industrial Lețcani

„S-au depus cereri de concesionare pentru mai bine de jumătate din suprafața parcului”

Directorul Parcului Industrial Lețcani, Laurențiu Rădulescu, se arată încrezător în succesul proiectului. Potrivit acestuia, interes din partea potențialilor investitori există și s-au depus deja cereri de concesionare pentru jumătate din suprafața parcului. Acest lucru a fost confirmat și de conducerea Consiliului Județean.

„Sunt companii interesate să devină rezidenți ai parcului industrial, dar în această perioadă, până la finalizarea lucrărilor, nu se pot demara procedurile de concesionare.”, a declarat Andrei Cazacu, administratorul public al județului.

Principalele avantaje care cresc considerabil atractivitatea parcului sunt poziționarea în proximitatea municipiului Iași, accesul la drumuri naționale, la viitoarea centură ușoară de ocolire a municipiului și la autostrada A8, precum și infrastructura completă de care vor dispune investitorii.

Cum au evoluat lucrările la Parcul Industrial Lețcani?

Pași concreți pentru construirea Parcului Industrial Lețcani au fost făcuți din decembrie 2020, când s-au început demersurile necesare pentru mutarea stâlpilor de tensiune de pe amplasament. Consiliul Județean Iași a obținut apoi, în februarie 2021, fonduri guvernamentale în valoare de 8 milioane de lei pentru construirea parcului industrial. În luna mai, a fost scos la licitație contractul de achiziție publică pentru execuția lucrărilor, iar în luna septembrie a fost emis ordinul de începere a lucrărilor.

La zece luni distanță, parcul începe să se contureze. Clădirea administrativă este aproape finalizată, iar amenajarea terenului, a căilor de acces și a drumului interior sunt în grafic, având în vedere că mai bine de jumătate din perioada de execuție s-a suprapus sezonului de iarnă, când temperaturile au fost nefavorabile.

Iași Industrial Park Lețcani
Iași Industrial Park Lețcani

Termenul de finalizare conform proiectului este 18.09.2023, dar conducerea Consiliului Județean Iași se arată încrezătoare că va reuși să finalizeze proiectul înainte de termen pentru că își dorește să operaționalizeze cât mai repede primul parc industrial al județului.

Încă 5 parcuri industriale în planul Consiliului Județean Iași

Administrația județeană a inițiat demersuri pentru operaționalizarea a încă 5 parcuri industriale la Pașcani, Holboca, Dumești, Deleni, Răducăneni.

„Avem în derulare faza PUZ pentru Parcul Industrial de la Holboca, iar în ședința Consiliului Județean din aprilie am solicitat Primăriei Pașcani trecerea unui teren din domeniul Primăriei Pașcani în administrarea Consiliului Județean Iași, în vederea amenajării unui parc industrial în zona Pașcaniului. Urmează să demarăm și preluarea terenurilor de la celelalte UAT-uri care s-au arătat interesate în construirea de parcuri industriale și care întrunesc condițiile din lege, suprafață, deschidere la drum național sau județean.” a declarat Andrei Cazacu, administratorul public al județului Iași.