Iași – Smart&Innovative city – programul lui Costel Alexe prin care orașul ar urma să devină un pol al inovării

0
792

În programul candidatului pentru Consiliul Județean Iași, Costel Alexe, actual ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor și președinte al PNL Iași, regăsim și un proiect inovativ pentru Iași și prin intermediul căruia 1000 de tineri ar urma să fie angajați încă din primii doi ani. Este vorba despte crearea unui cluster IT&C “Iaşi – Innovative Hub”.

În viziunea candidatului, acesta ar urma să fie un parteneriat între mediul de afaceri, mediul academic și mediul administrativ.


“Prin Iaşi – Smart&Innovative city, ne dorim ca
oraşul nostru să devină un pol al inovării prin
cercetare, dezvoltare, transfer tehnologic şi
aplicare în mediul socio-economic, IT-ul având
rolul de suport în acest mecanism.


Ne dorim să concentrăm eforturile comunității
academice ieșene şi să le sincronizăm cu piața
prin transferul tehnologic, astfel ca proiectele
inovative să aibă un impact real asupra mediului
economic şi social”
– declară Costel Alexe.

“Iaşi – Innovative Hub” va fi un loc destinat
inovației în toate sectoarele de importanță
pentru această regiune a Europei şi în care industria IT-ului, în special a software-ului, va îndeplini exact rolul pe care îl are, adică cel de industrie suport.

În Iaşi – Smart&Innovative city ne propunem să concentrăm cât mai mult din capacitatea de inovație, cercetare și creație din această parte a României și a Europei (granița
de Est). Practic, ne dorim să construim un oraș al
inovatorilor
“- completează Costel Alexe.


Acest proiect este unul eminamente asociativ,
orientat către dezvoltarea unei zone ample
dedicate cercetării și transferului tehnologic
şi trebuie integrat în dezvoltarea generală a
orașului.


În mod concret, prin “Iaşi – Innovative
Hub”, candidatul își propune orientarea spre produse inovative şi înclinarea balanţei dinspre outsourcing înspre inovare, dezvoltarea de produse inovative „made in Iaşi”, precum şi atragerea investitorilor străini care vor oferi o creștere economiei ieșene.


De asemenea, este avută în vedere susținerea, promovarea şi facilitarea antreprenoriatului, ceea ce va crea contextul favorabil pentru dezvoltarea de noi idei, business-uri şi produse noi, dar și cooperarea academică cu mediul de business şi cu autoritățile publice. În acest fel, va fi creată o cultură partenerială bazată pe încredere și fiabilitate.


Programul prevede o investiție de 5 mil. euro pentru realizarea unui parc tehnologic IT&C care să angajeze, în primii 2 ani, 1000 de tineri specializați în domeniul IT şi în industriile conexe.


Prin intermediul acestui program se mai dorește crearea unui ecosistem propice dezvoltării și comercializării de servicii și produse software inovative, cu valoare adăugată înaltă, prin: cooperare strânsă între membrii clusterului, schimb de cunoștințe și idei, parteneriat public-privat și susținerea cercetării – în beneficiul tuturor organizațiilor membre și cu impact asupra societății în ansamblu, dar și stimularea exporturilor prin crearea de produse inovatoare.