Iași, de la gri la verde

0
1263
A green roof concept on a model of the new DaVita being built by architects Slifer, Smith & Frampton behind Union Station, Oct. 19, 2017. (Kevin J. Beaty/Denverite) green roof; sustainability; architecture; kevinjbeaty; denver; denverite; colorado;

Asociația TERIS a depus în acest an, în cadrul call-ului de proiecte pe bugetare participativă, un proiect ce prevede crearea spațiilor verzi pe acoperișuri, un concept dezbătut în ultimii ani și România. Proiectul a fost clasat ca fiind eligibil, durata implementării fiind de 9 luni.

Livia Bibire, Președinte Asociația TERIS : ” Ideea proiectului ”Fii verde! De la gri la verde” a pornit de la un filmuleț din Mexic, unde autoritățile au învelit stâlpii podurilor cu gazon cu scopul de a reduce poluarea, și m-am gândit, având în vedere gradul ridicat de poluare al aerului din Iași, dacă am putea aplica ideea lor în oraș. Sunt o mare iubitoare de natură, de aer curat, și mi-am dat seama că avem nevoie de mai mult spațiu verde, spațiu în care să ne petrecem timpul liber, să stăm la povești cu prietenii, și să ne bucurăm de priveliștea care ne înconjoară. De unde se vede cel mai frumos Iașul? De la înălțime, de pe acoperișuri. Și uite așa mi-a venit ideea cu acoperișurile verzi unde poți sta, înconjurat de natură și aer curat, să admiri orașul cu prietenii. Sper că proiectul nostru va fi doar unul pilot și că încet, încet, în următorii ani vom avea multe acoperișuri verzi.”

La nivel mondial, acoperișurile verzi sunt un trend, comunitățile văzând apariția acoperișurile verzi ca pe o apropiere de natură și integrarea naturii în jungla urbană. Multe companii și-au transformat acoperișurile clădirilor cu zeci de birouri în grădini unde angajații se relaxează îngrijind plantele sau legumele de pe acoperiș sau au creat spații verzi pentru a facilita socializarea angajaților și petrecerea pauzelor de masă într-un mediu relaxant.

Spațiile verzi create pe acoperișurile clădirilor importante din Iași le pot oferi cetățenilor noi medii de socializare, pot contribui la crearea unor noi tipuri de evenimente culturale sau educaționale. Transformarea acoperișurilor lipsite de viață ale căminelor din campusurile studențești le pot oferi studenților noi oportunități de petrecere a timpului liber sau chiar spații de învățat mai relaxante și mai atractive decât clasicele săli de lectură. Având în vedere faptul că Iașul este un important centru universitar, transformarea acoperișurilor gri ale căminelor în spații verzi, spații de socializare, reprezintă un factor important în dezvoltarea orașului și a relației dintre tineri și comunitate.