Ministrul Agriculturii, vizită la Vlădeni: despăgubirile pentru secetă vor fi virate începând cu 10 septembrie

0
1573

Fermieri din județul Iași, alături de actuali primari sau candidați la funcția de primar s-au reunit astăzi în comuna Vlădeni în cadrul evenimentului „Pământul, izvor al dezvoltării”. Printre invitați s-au numărat și Nichita Adrian Oras, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar și Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și candidatul susținut de către Partidul Național Liberal pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași.

În cadrul evenimentului, Costel Alexe le-a mulțumit invitaților pentru tot ceea au făcut în această perioadă pentru comunitățile din care provin și a declarat că, în perioada 2021-2027, Consiliul Județean Iași trebuie să depună toate eforturile necesare pentru atragerea de fonduri în județ.

Eveniment ,,Pamantul, izvor al dezvoltarii", in comuna Vladeni, judetul Iasi

Eveniment ,,Pamantul, izvor al dezvoltarii", in comuna Vladeni, judetul IasiInvitati: Nichita Adrian OROS – Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii RuraleCostel ALEXE – Ministrul Mediului, Apelor si PadurilorMarian Grigoras – Prefectul Judetului IasiMihai CHIRICA – Primarul Municipiului IasiLiviu-Gabriel BULGARIU – Director CRFIR 1 NE Iasi

Gepostet von Costel Alexe am Freitag, 28. August 2020

„Va trebui să acordăm sprijin autorităților publice locale pentru a aduce cât mai multe surse financiare în județul nostru” – declară ministrul. Dacă vor reuși să facă acest lucru împreună, adică să atragă fonduri, fie ele guvernamentale sau europene, atunci, spune Costel Alexe, județul va reuși să se dezvolte, iar dățile când aceștia se vor prezenta la Consiliul Județean pentru a cere finanțare, vor fi din ce în ce mai puține, deoarece vor exista deja alte surse de finanțare.

Ministrul Agriculturii a vorbit punctual despre măsurile pe care Guvernul le va înfăptui pentru a veni în sprijinul micilor fermieri, deoarece aceștia sunt cei mai afectați de fenomenul secetei. Astfel că Adrian Oras a precizat că la minister se au în vedere trei direcții de acțiune, prima fiind eleborarea Planului Național Strategic, prin intermediul căruia agricultura să fie finanțată mai eficient. Sumele alocate sunt de 20 miliarde de euro din bani europeni și 10 miliarde de euro din bugetul național, completate de sumele pe care fiecare fermier le investește.

Adrian Oros a mai precizat că în acest moment consideră a fi importantă susținerea și consolidarea fermelor de familie. În prezent, în România există 740.000 de ferme de familie și, precizează ministrul, „în următorii 7 ani, acestea trebuie transformate în ferme comerciale, din care să se poată întreține o familie”. De asemenea, la ministerul Agriculturii se dorește creșterea capacității de depozitare și procesare, pentru a nu mai exista situațiile din anii trecuți, în care deficitul comercial să depășească un miliard de euro. Ministrul a mai precizat că singura modalitate prin care fermierii mici vor putea să creeze un preț competitiv pentru produsele lor este prin asociere.

Învățământul și cercetarea de specialitate reprezintă o altă măsură pe care ministerul Agriculturii o are în vedere. În acest sens, Adrian Oros a declarat că a purtat deja discuții cu reprezentanții USAMV Iași.

Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM) din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină…

Gepostet von Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi am Freitag, 28. August 2020

O altă problemă identificată de Adrian Oros și care se află pe lista sa de priorități este aceea că: „avem o infrastructură de gestionare a apei foarte slabă, care nu acoperă întreaga suprafață care ar necesita apă (…) de aceea, prin Programul Național de Relansare Economică, avem șansa, să facem acest lucru cu ajutorul a 6 miliarde”.

În ceea ce privește despăgubirile, ministrul Agriculturii a precizat că, începând cu 10 – 15 septembrie, în conturile fermierilor vor intra atât banii aferenți pagubelor produse de secetă, cât și bani care vor compensa pierderile din sectorul zootehnic.