Prefectura Iaşi a anunţat că şedinţele de consilii locale şi judeţene se pot susţine, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare, pentru reducerea riscului de contaminare cu noul coronavirus. Îndrumarea metodologică privind organizarea și derularea activităților administrative în concordanță cu prevederile art. 50 din Decretul Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, a fost transmisă de prefectul Marian Grigoraş tuturor administraţiilor de pe raza judeţului Iaşi.
“Pe durata stării de urgenţă, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor lua măsuri pentru organizarea activităţii astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare. De asemenea, cu privire la desfășurarea ședințelor de consiliu, în aplicarea art. 134 alin. (2) și alin. (4), a art.137 alin.(1) și 139 alin.(5) lit.c din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, există cadrul legal ca unitățile administrativ teritoriale să poată reglementa derularea acestora utilizând mijloace ce comunicare la distanta. Astfel, prezența consilierilor locali, în contextul prevederilor art. 50 din anexa 1 la Decretul Președintelui României nr. 195/2020 poate fi constatată prin orice mijloace electronice de comunicare considerate necesare, suficiente și legale în funcție de specificul fiecărei unități administrativ teritoriale“, se arată în comunicarea remisă de Prefectura Iaşi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, insistă însă pe procedura clasică, solicitând prezenţa fizică a consilierilor judeţeni în cadrul şedinţei extraordinare convocate mâine. Acesta a dispus, totuşi, o serie de măsuri restrictive.
” În vederea alocării unor sume de bani pentru achiziționarea de măști, combinezoane, teste rapide și aparate de dezinfecție pentru cadrele medicale, am convocat întrunirea consilierilor, pentru mâine, în regim de urgență. Prezența acestora în sala de plen este necesară deoarece legislația nu permite votul on-line. Accesul aleșilor județului va fi permis în serii de câte șase, în ordine alfabetică, la interval de zece minute. Vor discuta pe marginea proiectului, își vor exprima votul apoi vor părăsi sala. Consilierii vor primi gel dezinfectant, mănuși, măști de protecție precum și pixuri de unică folosință. Locurile vor fi stabilite la distanță de aproximativ trei metri unul față de celălalt. După consemnarea votului, aleșii județului vor părăsi sala de ședință individual, pe o altă ușă decât cea pe care au intrat și nu vor staționa pe holurile instituției” , a spus Maricel Popa.
De altfel, consilierii judeţeni din opoziţie au taxat lipsa de reacţie a preşedintelui CJ.
“Pentru a evita dezbaterile incomode, președintele CJ Iasi a inventat o nouă formă de ședință, ședința pe rând. Consilierii județeni vor fi chemați în grupuri de câte șase să dea cu subsemnatul ce votează. Unde e dreptul legal al consilierilor de a avea amendamente? De ce fugiți de dezbateri și amendanente? Coronavirusul nu e nici mai rău, nici mai bun decât era săptămâna trecută, când ați insistat să faceți ședința de plen în sala mare. Aveați varianta să organizați ședința online, așa cum se face la Consiliul Județean Bacău, sau la Consiliul Local Iași. Nu fugiți de propuneri si amendamente, nu au scopul să vă dăuneze imaginii, ci au menirea de a ajuta în lupta cu aceasta pandemie, in primul rând de a salva vieți. Nu ați făcut tot ce se putea face până acum, nu ați luat măsuri la timpul potrivit, lasati-ne sa ajutăm, renuntați măcar acum la orgoliul politic care v-a condus deciziile in acest mandat”, a declarat Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor judeţeni PNL.