GenerationEU. La un an de la alegerile europene, 20 de tineri pornesc proiectul prin care își propun să aducă Uniunea Europeană mai aproape de cetățeni

0
878

20 de tineri voluntari din toate zonele României au lansat marți, la un an de când prezența tinerilor atingea un nivel record de participare în cadrul alegerilor europarlamentare, proiectul online Generation EU, prin care urmăresc să informeze cetățenii cu privire la rolul Uniunii Europene Parlamentului European, răspunsul comun al UE la criza COVID-19 și combaterea informațiilor false.

Proiectul va continua și în mediul offline constând în organizarea de evenimente și acțiuni de comunicare despre UE.

Proiectul este inițiat de Biroul Parlamentului European în România, alături de GEYC, Asociatia Pro Democratia și Institutul European din România.

26 mai 2019 a marcat momentul istoric în care participarea la alegerile europene a atins cea mai mare rată după 1994 și, totodată, un record în ceea ce privește participarea tinerilor (18-39 de ani) din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Potrivit Eurobarometrului post-electoral, unul dintre cele mai cuprinzătoare sondaje cantitative publice realizate după ultimele alegeri europene, arată că creșterea numărului de participanți a fost alimentată în mare parte de generația tânără din întreaga Uniune Europeană.

În special, cetățenii tineri sub 25 de ani (+14 puncte procentuale), precum și tinerii între 25 și 39 de ani (+12 puncte procentuale) s-au prezentat la vot în număr mai mare decât în trecut.

Rata de participare la alegerile europene a fost de 50,6%, cea mai mare din 1994. 19 state membre au înregistrat creșteri ale participării față de 2014, în special Polonia, România, Spania, Austria, Ungaria și Germania, precum și Slovacia și Cehia, unde, în mod tradițional, participarea la vot este foarte scăzută.

În același timp, participarea a scăzut în numai opt țări, cu mai puțin de 3 puncte procentuale. Votul este obligatoriu în cinci țări – Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Cipru și Grecia.

Astfel, rezultatele au arătat că alegătorii europeni din 2019 au fost motivați și de un simț crescut al datoriei civice, de un sentiment în plus că votul lor poate aduce o schimbare, precum și de sprijinul puternic al alegătorilor față de UE.

Mai mult de două treimi (68%) dintre respondenții din întreaga UE-28 considerau că țara lor a beneficiat de aderarea la UE, cel mai înalt nivel înregistrat din 1983. Mai mult de jumătate dintre europeni (56%) au afimat că vocea lor contează în UE, în creștere cu șapte procente față de februarie-martie 2019 și cel mai pozitiv rezultat pentru acest indicator din 2002.