Fost șef de cabinet al Ecaterinei Andronescu, secretar de stat la Educație din partea USRPLUS

0
58

Fost șef de cabinet al Ecaterinei Andronescu în ultimul mandat al acesteia la Ministerul Educației, Radu Szekely a fost numit în funcția de secretar de stat la educație. Conform NewsWeek.ro, propunerea a fost făcută de USRPLUS.

Numirea a fost publicată în Monitorul Oficial de joi. Numele său fusese anunțat de alianța USR-PLUS în rândul propunerilor de secretari de stat pe 25 ianuarie, potrivit Hotnews.

Fost șef de cabinet al Ecaterinei Andronescu, demis de Dăncilă

Szekely a plecat de la Ministerul Educației odată cu demiterea fostului ministru PSD al Educației, Ecaterina Andronescu, la începutul lunii august 2019, de către Viorica Dăncilă. După demiterea acesteia, numele său a fost vehiculat pentru a fi nominalizat la funcția de ministru, însă social-democrații nu au fost de acord, acuzându-l de postări împotriva partidului.

În calitate de consilier al ministrului a coordonat proiectul ”Educația ne unește” care conține multe elemente din sistemul de educație finlandez.

El este fondatorul Școlii Finlandeze de la Sibiu și are o experiență de peste 20 de ani în educație, din care 15 ani în sistemul de educație finlandez. Din 2007 este expert consultant al Comisiei Europene, în domeniul Educație și Cultură și în domeniul Tineret și Cercetare.

Tismăneanu: “Rămâi perplex”

Vladimir Tismăneanu s-a declarat “perplex”, într-o postare pe Facebook:

“Cum să nu rămâi perplex când intri pe Hotnews și afli că Radu Szekely, fost șef de cabinet și consilier al celei care a nenorocit învățământul românesc, tovarășa Cati Andronescu, această combinație de Suzanica Gâdea și Aneta Spornic, a fost numit la propunerea USR-PLUS, secretar de stat la Educație.

Omul a plecat din minister în 2019 când Cotco a demis-o pe Cati pentru o scandaloasă declarație discriminatorie despre elevii cu deficit de atenție. În anii 90, ideologii fesenisti ridicau în slăvi a”modelul suedez”, ba chiar unii precum Vladimir Paști lăudau “modelul japonez”.

Noul secretar de stat zice că sub tovarășa Cati a promovat “modelul educațional finlandez”. Urmează modelul marțian de tip roverist (a nu se confundă cu cel sovietic de tip rollerist)…”.