EXCLUSIV: Bătălia pe județul Iași se dă între PNL și PSD. Lider surprinzător în sondaje

0
33298

Candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean Iași, Costel Alexe (PNL), îl conduce cu câteva procente pe actualul președinte, Maricel Popa (PSD), conform unui sondaj de opinie realizat la nivel local. Alexe, care este în prezent Ministrul Mediului, are 37% din preferințele ieșenilor care au o opțiune de vot, iar actualul deținător al funcției, Popa 32%, în timp ce candidatul USR-PLUS, Marius Bodea, e la 18%, se arată în sondajul de opinie consultat pe surse de redacția Pulsul Ieșean.


Alți candidați au scoruri mult mai mici, cel mai ridicat fiind cel al candidatului PMP Petru Movilă, cotat la 4%.

Cu alte cuvinte, bătălia pentru controlul Consiliului Județean Iași se dă între PSD și PNL. Principalul câmp de bătălie între acestea este mediul rural. Tradițional, acesta a fost un fief al PSD, însă PNL a crescut în ultimul an, după intrarea la guvernare și după ce a atras mai mulți primari de la alte partide.

În timp ce Marius Bodea de la USR are scoruri bune în municipiu, unde e pe locul 2, după Alexe și cu mult înaintea lui Popa, însă contează prea puțin în restul județului, din cauza lipsei organizațiilor locale USR și PLUS din cele mai multe localități. 

Unul dintre avantajele PNL este că primarul de Iaşi Mihai Chirica este acum la PNL și “va trage” pentru a ridica şi mai mult partidul în municipiu.
PSD are atuurile sale, mai ales faptul că în prezent controlează Consiliul Judeţean şi un număr important de primari, chiar dacă numărul lor e în continuă scădere. Social-democraţii beneficiază şi de împărţirea voturilor “dreptei”. Un scor cât mai mare obţinut de Marius Bodea, chiar dacă acesta nu are şanse de a câştiga, îl ajută pe candidatul PSD Maricel Popa.


Mai sunt aproximativ 2 luni până la alegerile locale din 27 septembrie, dacă acestea vor putea fi organizate atunci şi Parlamentul controlat de PSD nu ia o altă decizie.