Reunit pentru a treia oară, după îndelungi contre politice, așteptări și pretenții obsesive, Consiliul Local al Municipiului Iași a votat bugetul la limită, cu votul decisiv venind chiar din direcția contestatarilor de serviciu, USR-PLUS.
La ședința CL Iași de astăzi au fost prezenți fizic doar 20 de consilieri locali, singurii în format complet fiind aleșii PNL și PMP. De la PSD au participat patru consilieri iar de la USR-PLUS, trei.
“Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor liberali prezenți astăzi la ședință, cât și colegilor de la celelalte partide politice. Nu pot să fiu de acord cu scuzele că cei de la USR erau pelcați în mijlocul săptămânii, într-o zi de miercuri, cu lucruri mai importante. Și noi avem lucruri de făcut, dar am renunțat la tot ce aveam în program pentru că votarea bugetului municipiului Iași este mai importantă decât orice angajament sau altă preocupare. Acesta este motivul pentru care am fost aleși de ieșeni”, a spus Ciprian Bostan, consilier local PNL al municipiului Iași.
Față de ședințele anterioare, care s-au întins pe o lungime de timp record, cea de astăzi a durat doar 30 de minute și a fost tranșată cu votul decisiv al consilierului USR-PLUS, Cezar Baciu, sub privirile uluite ale colegilor săi, Iulian Nicolau și Diana Finkelștain. Baciu a spus că și-a argumentat votul “în conformitate cu jurământul pe care l-am depus în fața cetățenilor municipiului Iași”.
USR-PLUS a luat, la scurt timp de la încheierea ședinței, decizia de excludere a acestuia din partid, mișcare care duce automat la pierderea calității de consilier local.
Totodată, trebuie punctată poziția de indiferență pe care PSD a adoptat-o pe buget, părăsind sala la toate cele trei ședințe, în ciuda afirmațiilor făcute de Bogdan Balanișcu – consilier local PSD – prin care își afirmă disponibilitatea față de dezbaterile pe bugetul local.
Excluderea consilierului Baciu, o nouă dovadă de dictatură internă USR
Partidul USR-PLUS, atât la nivel național dar mai ales la nivel local, s-a consacrat prin marginalizarea și excluderea fără drept de apel a celor care au o opinie diferită de lideri, respectiv înăbușirea dreptului la opinie și exprimare liberă. Iată câteva din opiniile unor ieșeni după mascarada de care a dat dovadă USR pe parcursul celor trei ședințe convocate pentru votul asupra bugetului Iașului:
“Ca și votant USR și chiar fost membru (o luna) o întreb pe doamna Chiricau și pe ceilalți membri din conducere, ce înțeleg ei prin democrație sau vot democratic, liber exprimat? Democrație înseamnă să votezi cum dictează partidul? Ați pus pe liste marionete sau oameni capabili să gândească singuri? Unde este libertatea și democrația, daca un membru de partid nu are voie să gândească, doar sa voteze la comanda partidului? Prin însăși postarea asta încălcati orice urmă de democrație și drept la libera exprimare, a unui consilier local. Habar n-am cine este acel domn, eu vorbesc doar de niste lucruri normale într-o societate democratică. De 30 de ani vorbim despre democrație dar trebuie sa votam doar cum dorește partidul, suna puțin a doctrina PCR”, este opinia unui fost membru USR la anunțul lui Cosette Chichirău referitor la excluderea lui Baciu.