Două echipe, o singură șansă

0
1471

Candidații primelor partide clasate în sondaje și-au depus candidaturilor pentru alegerile locale ce vor avea loc pe 27 septembrie. Este clar că lupta pentru Iași se dă între cele două principale forțe politice: PNL și PSD, prima plecând cu prima șansă nu doar datorită geografiei electorale favorabile, dar și calității candidaților aflați pe listele Consiliului Județean Iași și Consiliului Local Iași. USR și-a recunoscut, practic, înfrângerea, după ce candidatul la Primăria Iași, liderul acestei formațiuni – Cosette Chichirău – a admis că se mulțumește și cu o poziție de viceprimar iar Marius Bodea nu are notorietate în zona rurală.

Profesii și experiență

La Consiliul Județean Iași, PNL deschide lista cu actualul Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe. Lista continuă cu Romeo Vatră, inginer, actual lider al grupului PNL din CJ, urmat de Liviu Bulgaru, director CRFIR 1 NE Iași și Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Iași. În continuare, pe poziția cinci este Sorin Năcuță, inginer, consilier local la Pașcani, urmat de Georgiana Olaru, jurist, cu o implicare deosebită în proiectele comunei Miroslava, iar pe poziția șapte se află Eugen Ciobăniță, agronom. Lista continuă cu Sorin Trandafirescu, inginer și șef divizie CFR, urmat de Sorin Afloarei, economist, iar pe poziția zece se regăsește profesorul universitar Daniel Șandru.

La Consiliul Local Iași, lista este deschisă de actualul primar, Mihai Chirica. Pe poziția a doua se află Liliana Pintilie,  președintele Ordinului Asistenților Medicali – filiala Iași iar pe poziția a treia îl găsim pe Eduard Boz, avocat și actual consilier local. Pe poziția a patra se află Daniel Juravle, șef birou la Biroul Cooperare Economică – Direcția Implementare Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană din cadrul aparatului de specialitate al primarului. Pe locul următor îl găsim pe Alin Andrieș, profesor universitar și conducător de doctorate în cadrul Univeristății Al. I. Cuza Iași, urmat de cunoscutul neurochirurg Bogdan Iliescu, fondatorul Institutului Creierului. Pe poziția cu numărul șapte se află Ciprian Bostan, antreprenor și președinte al Clubului Antreprenorilor Liberali CALIS Iasi. Lista continuă cu Daniela Tăutu, consilier juridic, absolventă a specializării de master în Științe Penale, iar pe poziția zece se află Cătălin Scripcaru, profesor universitar și doctor în medicină și fost consilier al Ministrului Sănătății.

Listele PSD Iași, o alternativă depășită a politicii românești

Așa cum se întâmplă și în Capitală, listele PSD Iași oferă o alternativă depășită a politicii românești, cu personaje care și-au pierdut de mult credibilitatea. La Consiliul Județean, lista este deschisă de Maricel Popa, fiind din start un minus pentru PSD Iași. Ieșenii nu uită că în perioada lui Popa la conducerea CJ, aeroportul nu a avut niciun proiect de dezvoltare și a pierdut curse în favoarea județelor vecine, parcurile industriale nu au existat, parcul Transagropolis de la Lețcani este nefrecventabil, niciun sfert din drumurile județene promise în 2016 nu au fost modernizate, spitalul mobil de la Lețcani a fost întârziat în mod nepermis de mult, iar nerealizările pot continua.

Este important de știut că pentru făurirea listei la CJ au existat tensiuni în PSD Iași, cu izolarea șefului filialei municipale, Marius Ostaficiuc.

Înainte de a trece prin lista PSD Iași pentru CJ, trebuie spus de la început că în față au fost promovați oameni care ocupă deja funcții de demnitate înaltă, care servesc drept locomotivă, și care se vor retrage după alegeri, astfel că ieșenii nu ar trebui să cadă în capcana mirajului instrumentat de PSD. Astfel, pe poziția a doua se află Cristian Stanciu, actual consilier județean și cel care vorbește mai mereu în locul lui Maricel Popa când acesta nu este capabil să răspundă la interpelările opoziției. Pe locul al treilea se află senatorul Vasile Toma, care după patru ani de repaus în Parlament, devine vocal doar în campanie electorală. Acesta este urmat de deputatul cu apucături rusofile, Vasile Cîtea și care, așa cum spuneam, se va retrage după alegeri, rămânând la funcția parlamentară. Urmează Mircea Manolache, care a făcut transferul de la UNPR la PSD, un afacerist controversat, cunoscut pentru ieșirile violente și discursuri misogine. Lista continuă cu deputații Vasile Axinte (personaj politic depășit de realitățile zilelor noastre) și Silviu Macovei, care nu demult declara că România trebuie să facă autostrăzi cu românii veniți din Diaspora. Pe poziția a opta se află Marian Șerbescu, fost prefect al Iașului iar pe locul nouă, Romeo Olteanu, actual vicepreședinte CJ Iași. Va fi interesant să vedem cum vor lucra împreună Olteanu și Manolache, mai ales după schimbul celebru de replici dintre cei doi, de anul trecut, care poate fi văzut AICI .

Aceeași tactică a folosit-o PSD Iași și la listele pentru Consiliul Local Iași, aruncând în față parlamentari, care nu se vor regăsi în următorul legislativ local. Lista este deschisă de Camelia Gavrilă, care în calitate de deputat a votat împotriva proiectului Autostrăzii A8, alături de colegii de breaslă Vasile Câtea și Vasile Axinte, pe care i-am văzut pe liste la CJ. Poziția a doua este ocupată de deputatul Bogdan Cojocaru, care a avut o activitatea ștearsă la Ministerul Comunicațiilor și care se va retrage de pe listă, după alegeri. La fel se va întâmpla și cu senatorul Adrian Pănescu. Pe lista CL propusă de PSD îl găsim pe Bogdan Balanișcu, susținut și propulsat de Maricel Popa în guvernarea condusă de tandemul Dragnea – Vâlcov. Lista este completată de actualul consilier local Mihai Gavril, numit de presă “zeul somnului”, din motive pe care le putem interpreta și cel care le spunea angajaților primăriei că “Voi sunteti sclavii mei şi faceţi ce vă spun eu!”.