Doar la Iaşi se poate asta: Nu mai puţin de 15 proprietari împart cu Primăria Parcul Central

0
1380

Dintr-un total de 21.000 mp, municipalitatea deţine 8.700 mp, restul fiind deţinut de particulari. Primarul anunţă că va demara un PUZ pentru întreaga zonă. Dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămosteanu a propus un schimb de terenuri, prin care ar primi în jur de 2.700 mp (în cinci parcele) din cei 8.700 mp ai municipalităţii. „Adunăm toţi proprietarii la aceeaşi masă, le propunem o gândire conjugată şi corectă în ceea ce priveşte abordarea din punct de vedere urbanistic, ce se poate construi, ce nu se poate construi, ce şi cât rămâne spaţiu verde (…)“, declară Chirica. Schimbul de terenuri este contestat, în mediul online fiind lansată o petiţie care a strâns peste 3.100 de semnături. Ce decizie se va lua azi în Consiliul Local?

Zona delimitată de străzile Anastasie Panu – Elena Doamna – Ghica Vodă va face obiectul unui studiu urbanistic ce va fi întocmit de Primărie. Municipalitatea vrea să gestioneze întocmirea planului urbanistic zonal pentru întregul perimetru de circa 21.000 mp, chiar dacă deţine mai puţin de jumătate din suprafaţa totală a terenurilor. În zonă sunt circa 15 proprietari, iar cei privaţi au peste 12.000 mp, în timp ce mu­nicipalitatea are peste 8.700 mp. Suprafaţa publică este formată din nouă terenuri, iar cinci dintre acestea (circa 2.700 mp, în total) fac obiectul unui schimb cu firma M.Chim, condusă de dezvoltatorul imobi­liar Cristin Zămosteanu.

Proiectul de ho­tărâre, ce a stârnit numeroase reacţii în mediul public, ar urma să intre astăzi în dezbaterea plenului Consiliului Local (CL), dar sunt şanse ca schimbul să fie amânat la presiunea societăţii civile, care a solicitat o dezbatere mai largă pe proiect.

„Cam 80% din suprafeţele pe care le deţinem noi acolo sunt inventariate ca spaţiu verde (…) destinaţia care rămâne în continuare valabilă şi pe perioada următoare“, a susţinut primarul Mihai Chirica.

Terenurile municipalităţii din zonă au fost evaluate la 289 euro/mp, dar este puţin probabil că acelaşi preţ ar fi solicitat de proprietarii privaţi în cazul unor răscumpărări ale celorlalte suprafeţe. Chiar şi la acest preţ, banii pe care ar trebui să-i achite Primăria, dacă ar cumpăra terenul de la particulari, se ridică la 3,5 milioane euro. Pentru terenurile din faţa turnului UMF, dar şi pentru altele din zona centrală, Primăria ar urma să primească o suprafaţă de peste 6.600 mp de la investitor, lângă Teatrul Naţional.

Cine sunt proprietarii din zona spaţiului verde

Suprafaţa totală din zona spaţiului verde ajunge la aproape 21.000 mp, terenurile fiind deţinute de circa 15 proprietari. Din informaţii puse la dispoziţie ieri de către municipalitate, cel puţin 19 terenuri sunt în proprietate privată (în total, peste 12.000 mp), iar alte 9 sunt în domeniul public (în total, peste 8.700 mp). Dintre cele nouă terenuri ale Primăriei, cinci, în suprafaţă totală de peste 2.700 mp, sunt parte din schimbul propus astăzi în plenul CL. Însă terenurile nu sunt unul lângă altul, ci sunt separate de suprafeţe private.

La nivel de firme, cinci societăţi au proprietăţi: Argenta Consulting SRL (2.372 mp – patru terenuri), Venus Court SRL (1.100 mp, un teren), Terramold Invest (380 mp, un teren), Iaşi Business Center (1.010 mp, două terenuri) şi Crossland Development SRL (între 500 şi 900 mp – informaţii neclare, 1-2 terenuri). Toate firmele au legătură cu proiecte de dezvoltare imobi­liară.

Personajul comun al primelor două societăţi este Eusebiu Siminiceanu, cu­noscut pentru afacerile din zona imobi­liară, în timp ce a treia face parte din grupul Terramold, grup controlat de consilierul local Gabriel Surdu (PSD, fost viceprimar). Iaşi Business Center are acţionari turci, iar administratorul ultimei firme menţionate (Doina Stăncescu) este asociat în compania Building Support Services SRL, societate ce deţine peste 3.000.000 mp de spaţii de birouri, logistice, comerciale şi reţele de sedii. În total, proprietarii persoane juridice deţin 5.761 mp. În ceea ce priveşte persoanele fizice, opt proprietari au, în total, o suprafaţă asemănătoare (5.679 mp).

„Adunăm toţi proprietarii la aceeaşi masă, le propunem o gândire conjugată şi corectă în ceea ce priveşte abordarea din punct de vedere urbanistic, ce se poate construi, ce nu se poate construi, ce şi cât rămâne spaţiu verde, aceasta cu intenţia de a nu apărea 11 proiecte, fiecare cu parcela sa de spaţiu verde, cu 11 parcări, cu 11 clădiri, ci un complex unitar, astfel încât să putem transforma rezonabil zona respectivă“, a menţionat Mihai Chirica.

În ultimele trei zile, în mediul online, o petiţie iniţiată de Asociaţia Civica a adunat peste 3.100 de semnături în favoarea amânării luării unei decizii astăzi în plenul CL privind schimbul de terenuri şi organizarea unei dezbateri publice.