Dezbatere despre voluntariat la IŞJ. Urmează discuții despre antreprenoriat şi despre importanţa culturii

0
939

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a organizat în cursul zilei de ieri, 17 ianuarie, o nouă dezbatere în cadrul proiectului „Şcoala pentru valori autentice – şcoala comunităţii“, proiect aflat la cea de-a III-a ediţie. În cadrul întâlnirii de ieri, reprezentanţi ai ONG-urilor, directori de şcoli, profesori, elevi, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai instituţiilor partenere în cadrul proiectului au discutat despre importanţa acţiunilor de voluntariat, motivele care îi determină să se implice în proiecte umanitare, dar şi despre efectele pe care le are voluntariatul în dezvoltarea personală a celor implicaţi în acţiuni umanitare şi proiecte de voluntariat. 

În debutul întâlnirii, prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general în cadrul ISJ Iaşi, a făcut o scurtă prezentare a conceptului de voluntariat, dar a prezentat şi scopurile proiectului demarat de instituţia pe care o conduce. „«Şcoala pentru valori autentice» este un proiect iniţiat de către In­spectoratul Şcolar Judeţean acum trei ani, iar în acest context desfăşurăm lunar dezbateri pe probleme de interes educaţional care să conducă, în primul rând, la sensibilizarea opiniei publice, dar şi a elevilor, părinţilor, dar şi a dascălilor cu privire la necesitatea de a încuraja anumite comportamente, anumite atitudini elevilor noştri“, a explicat Genoveva Farcaş la deschiderea dezbaterii. 

În ceea ce priveşte subiectul pus în discuţie în cursul zilei de ieri, inspectorul şcolar general a ţinut să menţioneze faptul că voluntariatul este extrem de important din punctul de vedere al dezvoltării personale în rândul elevilor. „Voluntariatul, privit ca o bursă a binelui, un reper în educaţia noastră, şi de aceea, invitând în acest context reprezentanţi din diverse instituţii ale comunităţii noastre ne propunem să fie o dezbatere pentru a promova acest tip de comportament în cât mai multe dintre şcolile din judeţul nostru. Proiectul nostru este unul ambiţios, iar anul acesta am avut dezbateri, în acelaşi format, dezbateri lunare despre valori şi comportamente considerate importante din punct de vedere educaţional. Luna octombrie a fost dedicată respectului faţă de lege, luna noiembrie a fost dedicată securităţii în şcoală, iar în luna decembrie ne-am aplecat asupra solidarităţii ca valoare socială importantă“, a precizat şefa ISJ, care a adăugat că în lunile următoare se vor organiza dezbateri despre antreprenoriat şi despre importanţa culturii.