Deși nu mai există legal, institutul lui Ion Iliescu refuză să predea către Guvern documentele despre crimele de la Revoluție

0
809

Cercetările privind crimele Revoluției din 1989 sunt încetinite de un blocaj juridico-legal. Soarta fostului Institut al Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) va fi decisă pe 24 septembrie, când CCR va spune dacă dă curs legii prin care Senatul respinge desființarea instituției sau dacă OUG-ul prin care i-a fost încetată activitatea rămâne în vigoare. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICMER), care ar trebui să preia arhiva, spune că IRRD refuză să dea semnătura de predare-primire, însă Gelu Voican Voiculescu, care a fost la conducerea instituției alături de Ion Iliescu, încă speră că Institutul Revoluției va avea câștig de cauză și va recupera bugetul pierdut pe 2020.

După ce a fost desființat de Guvern prin Ordonanță de Urgență în decembrie 2019, Institutul Revoluției trebuia să predea patrimoniul și arhiva sa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, aflat în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului.

IICMER anunțase la începutul anului că urma să înființeze o Direcție specială pentru studierea faptelor din decembrie 1989 pe baza documentației strânse de IRRD, însă, în iunie, Senatul a respins, decizional, OUG de desființare a Institutului condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

CCR va judeca pe 24 septembrie legea care respinge desființarea IRRD

Guvernul a contestat la Curtea Constituțională legea de respingere a desființării IRRD, argumentând că a fost încălcat principiul bicameralismului parlamentar.

„Forma adoptată tacit de Camera de reflecţie prevedea aprobarea OUG 91/2019. Ulterior, însă, în Camera Decizională (Senat), forma legii a fost modificată total, dispunându-se respingerea ordonanţei de urgenţă supusă aprobării. (…) Cele două forme constituie, practic, două legi diferite, diametral opuse, aceasta fiind o situaţie tipică în care o singură Cameră a Parlamentului a legiferat”, se arată în sesizarea Executivului, citată de Mediafax.

Judecătorii CCR se reunesc în ședință pe 24 septembrie pentru a dezbate sesizarea depusă de Guvern.

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului nu poate începe lucrările la dosarul Revoluției

Președintele IICMER, Alexandra Toader, susține că, potrivit legii, fostul Institut al Revoluției ar fi trebuit să predea patrimoniul și documentele sale cercetătorilor crimelor comunismului.

„Intenția noastră a fost să începem investigațiile odată ce patrimoniul fostului Institut al Revoluției din decembrie 1989 ar fi revenit la IICMER. În momentul de față nu a fost parafat acel document, deci actul de predare-primire încă nu a fost semnat și am amânat acest proiect.

În momentul în care vom obține patrimoniul vom încerca să creăm o secție specială, o direcție care să se ocupe în principal de evenimentele petrecute în decembrie 1989 în care să implicăm 4-5 specialiști în domeniu.

Protocolul de predare-primire se semnează, conform HG 83/2020 între fostul IRRD, IICCMER și Secretaratul General al Guvernului, pe baza situațiilor financiare ale IRRD de la finalul anului 2019. Problema este că reprezentanții fostului Institut nu pun la dispoziție astfel de informații și nici nu doresc să se considere parte semnatară. Ei refuză, fără un temei legal, să predea acele documente”, a declarat aceasta pentru Digi24.ro.

Guvernul argumentează decizia de a desfiinţa IRR prin faptul că “activitatea institutului s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat”, că instituţia reprezenta “o platformă politică şi, în pofida enunţării veniturile proprii ca sursă de finanţare, IRR a fost finanţat aproape în totalitate de la bugetul de stat” şi că scopul real al IRR vizează “asigurarea unor poziţii publice finanţate din fonduri publice pentru interese personale, IRR neprezentând o conduită adecvată statutului de instituţie publică pe care îl deţine în relaţia cu cetăţenii”, potrivit Agerpres.

“În raport cu obiectul de activitate enunţat în cuprinsul Legii de funcţionare a IRR, se poate constata în mod obiectiv faptul că acesta nu a reprezentat în mod real un deziderat al instituţiei. În fapt, evenimentele organizate de IRR au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs de stabilire de organele de anchetă în «Dosarul Revoluţiei»”, se arată în expunerea de motive a Ordonanţei de Urgență.

Fostul Institut al lui Ion Iliescu speră că va primi din nou buget pe 2020

Fostul director general al IRRD, Gelu Voican Vioculescu, a afirmat, pentru Digi24.ro, că așteaptă decizia CCR pentru a putea fi reînființată și rebugetată instituția.

Însă, potrivit acestuia, documentația Institutului Revoluției, care a fost înființat în 2004, „nu este foarte solidă”.