Deputatul ieșean Filip Havârneanu – împrumut de 57.000 de lei către USR la un venit anual declarat de 9.097 de lei

0
1768

Pentru o parte dintre noii parlamentari mandatul câștigat poate reprezenta ieșirea din sărăcie, ținând cont că declarațiile lor de avere sunt goale, iar la capitolul venituri nu au trecut nicio sumă sau au câștigat mai puțin decât salariul minim pe economie, conform Digi24.ro.

Noii parlamentari USR PLUS, venituri la limita sărăciei în declarația de avere

Dacă n-ar fi intrat în Parlament, cei de la USR PLUS se vedeau nevoiți să aștepte până 2022 pentru ca măsura promisă de colegii de partid – impozit zero pe salariul minim – să se aplice astfel încât să rămân cu mai mulți bani la final de lună.

În Camera Deputaților sunt mai mulți parlamentari ale căror venituri lunare declarate pentru ultimul an fiscal încheiat sunt sub valoarea de 2.300 de lei, nivelul brut al salariului minim pe economie.

Alin Costel Prunean a ajuns deputat în 2020, an în care a câștigat un „salar” (sic) de 19.974 de lei, adică 1.660 de lei lunar. În afară de „salar” (sic), declarația de avere a lui Prunean este complet goală. Acesta nu deține niciun bun și nu are niciun credit sau împrumut. 

Deputata Diana Stoica, de la PLUS, are declarate venituri de doar 26.400 de lei pe an, adică 2.200 de lei lunar. Banii au fost încasați de la Asociația Smart Society, potrivit declarației de avere. 

Și pentru Eugen Terente, deputat de Tulcea, mandatul de parlamentar aduce câștiguri mult mai mari, în condițiile în care un deputat poate încasa până la 15.000 de lei pe lună, fără banii pentru cabinetul parlamentar. Până să fie deputat, Terente câștiga lunar 2.350 de lei, adică 28.200 de lei pe an.

Deși a declarat venituri de doar 18.000 de lei pe an, bani pe care îi va câștiga într-o lună în Parlament, deputatul PLUS Cristian Paul Ichim a acordat împrumuturi către persoane fizice în valoare de peste 230.000 de euro.

Potrivit declarațiilor de avere, unii parlamentari și-au dat aproape toți banii încasați anul trecut la partid. Este cazul Oanei Țoiu, parlamentar PLUS, care a împrumutat cu 55.000 de lei partidul, în condițiile în care toate veniturile sale din anul anterior au fost de 61.356 de lei.  

Alții, au dat la partid de unde n-au avut. Deputatul ieșean Filip Havârneanu a câștigat într-un an doar 9.097 de lei în funcția de consilier parlamentar, însă a împrumutat USR cu 57.000 de lei.

Citește și: Să râdem cu Filip Havârneanu: Candidatul USR Iași spune că vrea un nou mandat în Parlament pentru că e popular pe Facebook!