Deputatul Alexandru Muraru, despre depolitizarea sistemului de educație și reforma structurală

0
759

Pentru că în spațiul public există opinia conform căreia reforma din domeniul educației este un pretext folosit de partidele politice pentru a-și impune oamenii în funcții de conducere, deputatul PNL de Iași, Alexandru Muraru, care este, de altfel, și vicepreședinte al Comisiei de învățământ din Camera Deputaților a acordat un interviu pentru Evenimentul Zilei pe tema depolitizării sistemului de educație și a reformei structurale în acest domeniu fundamental pentru România.

Redăm, în continuare, conținutul interviului:

„În primul rând, schimbarea guvernării nu a venit «la pachet» și cu o politică de schimbare a directorilor de școli. Pe 9 ianuarie a expirat mandatul de 4 ani a peste 8.000 de directori de școli. Cele mai multe mandate au fost prelungite, cum e și firesc în mijloc de an școlar, dar aproape 1.000 de directori au fost înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte”.

Potrivit spuselor sale, Legea Educatiei Naționale, prevede posibilitatea numirii temporare a unui director de școală în momentul vacantării postului. Alexandru Muraru spune că acest atribut revine Consiliului de Administrație al școlii.

„Chiar la Iași, în circumscripția în care am fost ales, am văzut cum un fost deputat PSD a fost «răsplătit» cu un post de director de școală. Aceasta după ce la alegerile parlamentare nu s-a mai reales. Numirea  s-a făcut într-un mod arbitrar, netransparent, lucruri pe care mi le-au semnalat profesori din Iași”, a precizat deputatul.

Alexandru Muraru a precizat că actuala coaliție de guvernare intenționează să elimine acest cerc vicios „al feudalismului clientelelar”. Astfel, se propune adoptarea unor măsuri menite să pună capăt înlocuirilor pe criterii politice în funcțiile din Educație.

„Noi ne-am propus să terminăm cu acest cerc vicios al feudalismului clientelar în care, o dată cu schimbarea Guvernului, îi înlocuim pe «ai lor» cu «ai noștri», indiferent de capacitățile manageriale. Ne-am asumat în mod deschis depolitizarea învățământului. Primul pas pe care în vom face anul acesta va fi să organizăm examene naționale, pe bune, atât pentru inspectori, cât și pentru directorii de școli”, a mai spus Alexandru Muraru.

Deputatul Alexandru Muraru susține că prevederile din Legea Educației Naționale cu privire la managementul școlilor vor fi modificate.

„Managerul sau directorul școlii trebuie să devină acea persoană echipată cu un set complex de competențe în management organizațional, recrutarea, selecția și managementul resurselor umane, managementul timpului, managementul resurselor financiare și logistice, comunicare organizațională și relațională, managementul conflictelor și nu numai”, a explicat deputatul.

Articolul integral poate fi citit AICI.