Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură a Parlamentului European (Grupul PPE): Lucrătorii sezonieri trebuie să aibă acces la linii telefonice în limbile de circulație internațională pentru ca cei aflați în dificultate să își poată afla drepturile și obligațiile, dar și să poată reclama abuzurile asupra lor!

0
1132

În plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles a avut loc o dezbatere cu privire la protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei COVID-19, la care au participat reprezentanții Consiliului și Comisiei. Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură a Parlamentului European (Grupul PPE), a intervenit în cadrul dezbaterii și a insistat asupra asigurării unor condiții echitabile de muncă și de viață standardizate pentru lucrătorii sezonieri. De asemenea, este foarte important să existe un sistem implementat la nivelul statelor membre de linii telefonice disponibil în mai multe limbi de circulație internațională astfel încât lucrătorii aflați în dificultate să poată apela la aceste linii, să poată obține informațiile necesare privind drepturile pe care le au, cât și cu privire la obligațiile pe care le au în cadrul întreprinderii agricole.

Iată intervenția pe care domnia sa a avut-o:

„Lucrătorii sezonieri și transfrontalieri reprezintă o categorie indispensabilă pentru foarte multe sectoare de activitate. În perioada pandemiei COVID-19, lipsa acestora a pus în pericol însăși existența multor ferme din țările Uniunii Europene.

În același timp însă, în foarte multe state, aceștia au ajuns în situații dificile care le-au pus în pericol viața și securitatea socială. UE trebuie să găsească mecanisme prin care să le fie impuse statelor membre de destinație obligativitatea asigurării unor condiții de muncă sigure precum și garantarea unor salarii adecvate pentru munca prestată.

Condițiile de cazare trebuie să respecte standardele legale și rezonabile de viață, iar asigurările sociale să le garanteze protejarea lor reală în caz de îmbolnăvire, inclusiv în situația apariției unei pandemii. De asemenea, se impune înființarea unor linii telefonice care să fie disponibile în mai multe limbi ale țărilor UE, astfel încât acești lucrători să aibă posibilitatea o dată în plus de a-și verifica drepturile și obligațiile, dar și de a reclama abuzurile sau încălcări ale contractelor lor de muncă.”

Nicolas SCHMIT, Comisar European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a subliniat faptul că: „Libera circulația a lucrătorilor este un principiu cheie al pieței libere. Milioane de cetățeni pot fi considerați lucrători temporari. COVID-19 a generat consecințe asupra acestor lucrători. Pentru mai multă claritate în ceea ce privește regimul de asigurări sociale, Comisia a publicat un document în acest sens pentru cei de la controlul de frontieră pentru a răspunde acestor situații. Aceste linii orientative au fost bine primite. Multe domenii economice cum ar fi agricultura și turismul au nevoie de aportul lucrătorilor sezonieri. Acest lucrători sunt de obicei vulnerabili la condiții de lucru precare și nu au acces la condiții decente. Criza a arătat cu atât mai mult care sunt problemele cu care se confruntă mulți lucrători sezonieri. Situația s-a îmbunătățit recent, dar încă mai sunt multe probleme ce trebuie rezolvate. Tratament echitabil, egal și nediscriminarea sunt principii cheie pentru aceștia. Lucrătorii sezonieri trebuie să aibă aceleași drepturi ca cei care locuiesc în statul respectiv. Agricultura are mare nevoie de aportul lucrătorilor sezonieri din alte state membre. Vreau să salut declarația comună privind protecția lucrătorilo sezonieri care s-a semnat pe 15 mai. Salut anunțul făcut de statele membre pentru a determina o mai bună aplicare a legislației. Trebuie controale mai stricte aplicate. Pentru toți lucrătorii mobili e nevoie de o protecție sporită. Agenția privind ocuparea forței de muncă se va ocupă de dreptul european în această materie, în toată Europa, privind coordonarea sistemelor noastre de asigurări sociale.”